and more...
Blog > Komentarze do wpisu

Karobowy tort porzeczkowy

Znowu długo mnie nie było. Biję się w pierś.  Nie będę pisać dlaczego, bo nie ma konkretnej przyczyny, po prostu zrobiłam sobie przerwę od bloga - wersja oficjalna. Wersja nieoficjalna - nie chciało mi się :p. Ale, dobra, liczy się, że w końcu coś dodam. Tradycyjnie po tak długiej przerwie, żeby ponownie wkupić się w łaski, nie na kwaśno, nie na ostro, a na słodko. Tort z sezonowych jeszcze owoców - porzeczek, można uznać, że to takie klasyczne ciemne brownie, ale bez czekolady i kakao. Za to, z dietetycznym karobem.

Karobowy tort porzeczkowy

Składniki:

2 jajka
150 g masła
2 łyżki karobu
pół słoika dżemu porzeczkowego
150 g mąki
0,5 szkl. cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody

Krem:

200 g porzeczki
0,25 g cukru pudru
0,5 opakowania budyniu śmietankowego
1,5 szkl. mleka
 
Polewa:
0,75 g masła
3 łyżki karobu
3 łyżki cukru pudru
 
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać roztopione masło (lekko przestudzone), następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dżem. Wymieszać, wlać do tortownicy, piec ok. 35 -40 min. w temp. 180 st.
Porzeczkę ubić robotem razem z cukrem pudrem. Mleko zagotować, część mleka odlać i rozpuścić w nim budyń, następnie dolać do gotującego się mleka, mieszać energicznie, przestudzić. Schłodzone połączyć z porzeczkami.
Ciasto przekroić na 2 blaty, przesmarować kremem porzeczkowym. Przygotować polewę roztapiając masło i mieszając z cukrem i karobem.
Aa, zapomniałam dodać, część porzeczek zostawić do dekoracji wierzchu ciasta.
 
Karobowy tort porzeczkowy
 
Karobowy tort porzeczkowy

 

 

 

 

sobota, 13 września 2014, mischief569
Tagi: karob owoce

Polecane wpisy

Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS