and more...
czwartek, 28 lutego 2013

Będąc dalej w temacie własnych, domowych przetworów  - polecam deser z domowego masła kokosowego. W przeciwieństwie do innych domowych słodkich masełek (np. czekoladowego, orzechowego) to nie za bardzo pasuje do chleba, za to wspaniale sprawdza się jako dodatek do słodkich deserów.

Deser porzeczkowo-kokosowy

Składniki:

3/4 szkl. wiórków kokosowych
mleko kokosowe
granola - musli
czarna porzeczka w syropie/soku

Przepis na masło kokosowe:

3/4 szklanki wiórków kokosowych (u mnie było to trochę inaczej, bo użyłam tych wyskrobanych z orzecha kokosowego, więc ciężko ocenić ile tego było, miały inną konsystencję, nie były sypkie), ale myślę, że 3/4 szklanki powinno wystarczyć na taką przyzwoitą porcyjkę.

Nic więcej nie trzeba, wiórki są słodki i tłuste same w sobie, więc nie trzeba dodawać oleju. Chyba, że ktoś woli bardziej kremową konsystencję, można dodać oleju np. z pestek winogron lub trochę mleczka kokosowego.

Wiórki blendujemy, dość długo, ok. 10 - 15 min. Pamiętając, by co jakiś czas, zeskrobywać masę ze ścianek robota, bo mają tendencję do zostawania na ściankach.

Następnie przygotowujemy deser.

Na dno szklanki wykładamy masło kokosowe, następnie 1 łyżka granoli, zalać odrobiną mleka kokosowego, łyżka porzeczek, kolejna łyżka granoli i na wierzch wyłożyć krem kokosowy, posypać wiórkami do dekoracji.

Deser porzeczkowo-kokosowy

 

Deser porzeczkowo-kokosowy

Tagi: kokos
16:53, mischief569 , Ciasta i desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 lutego 2013

Kolejne z serii - inne|lepsze|zdrowsze|. Dla wielbicieli mleka cierpiących na nietolerancję laktozy i znudzonych już mlekiem sojowym - takie mleko roślinne będzie idealne. W sklepach z ekologiczną żywnością za litr zapłacimy kilkanaście złotych. Tutaj zdecydowanie mniej.

Jedyne co będzie potrzebne to wytrzymały blender i migdały i woda.

1 szkl. migdałów
4 szkl. wody

Przygotowanie:

Migdały zalać gorącą wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnego dnia migdały blendować razem z wodą (ok. kilka minut). Odsączyć gęstą masę migdałową od mleka, najlepiej za pomocą ściereczki o małych oczkach, przelać  tak by uzyskać czyste mleko bez kawałków migdałów. Uwaga - zwykłe sitko się tutaj nie sprawdzi.

Mleko jest pyszne, lekko słodkawe. Można trzymać w lodówce ok, 48 h. Choćby się chciało dłużej, to zaręczam, jest tak dobre, że się nie uchowa ;)

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Tagi: migdały
16:12, mischief569
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 lutego 2013

Idealna przekąska dla tych, którzy nie piją mleka i nie jedzą przetworów mlecznych. Zamiennik twarożka - tofu, zamiennik mleka w proszku - zmielone migdały. Co nie zostało zamienione - czekolada, ale można się bez niej spokojnie obejść.

Pralinki migdałowe z serkiem tofu

Polecam

Przepis (z głowy), tak mniej więcej , na oko ;)
100 g serka tofu
3 łyżki miodu
100 g zmielonych migdałów
4 łyżki mleczka kokosowego
opcjonalnie 2 łyżki wiórków kokosowych
cukier waniliowy

Przygotowanie:

Całość zagnieść, formować kulki, włożyć do lodówki na ok. 30 min. lub do zamrażarki, na krócej. Twarde i schłodzone maczać w rozpuszczonej czekoladzie.

Pralinki migdałowe z serkiem tofu

Pralinki migdałowe z serkiem tofu

Boskie!

środa, 13 lutego 2013

Dziś ostatki, tłusty pączek zignorowałam (nie zjadłam pączka!) to chociaż ostatki niech będą zgodnie z tradycją... no prawie. Bo zamiast tłusto, będzie słodko, a zamiast śledzika, orzeszek, migdałek i ananas. Kto co lubi.

 

i to nic, że robiłam to o 23.30. to zupełnie nic nie znaczy. a ja normalnie nie jem po 19.00, ale dziś ostatki...

Bakalie w miodzie i czekoladzie

Przepis:

ciężko tu podawać ilości, to danie przygotowane naprędce, na patelnie poszło to, co akurat było pod ręką. a były to:

garść suszonej żurawiny
większa garść migdałów i orzechów laskowych
pokrojony w kostkę ananas
do tego:
łyżka miodu, szczypta soli, cynamon, cukier trzcinowy do posypania
 
Bakalie w miodzie

oraz (druga wersja)

50 g margaryny
1 łyżka kakao
1,5 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
 
Bakalie w czekoladzie

Przygotowanie:

patelnie teflonową rozgrzać, podprażyć na niej migdały i orzechy, następnie dodać miód, szczyptę soli, cynamon oraz pozostałe owoce. Mieszać, zdjąć z patelni i posypać cukrem trzcinowym.

wersja czeko: Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier oraz kakao a następnie wrzucić drugą część owoców i migdałów.

żeby się dobrze chrupało:

wtorek, 12 lutego 2013

A na deser - domowa nutella! Z oryginalną trudno konkurować. Czy ta jest tak samo dobra - trudno ocenić. Czy tańsza - zdecydowanie, zdrowsza - tym bardziej! 2:1. Wygrywa. :)

 

Domowa nutella

Przepis (składniki na mały słoiczek, radzę śmiało podwoić)

1 szkl. orzechów laskowych
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka w proszku
szczypta soli
 

Przygotowanie:

Orzechy uprażyć w piekarniku lub na teflonowej beztłuszczowej patelni, zdjąć skórkę, przestudzić i zblendować (jak ktoś woli gładką masę radzę dłużej, u mnie było trochę krócej i były w masie wyczuwalne odrobinki orzechów). Dodać cukier, kakao, mleko w proszku, olej i sól i blendować dalej. W zależności od uzyskanej konsystencji dodać oleju (kiedy jest zbyt gęsta) lub mleka w proszku (gdy za rzadka).

przełożyć do słoiczka, można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie... teoretycznie. praktycznie... niemożliwe ;)

yummy.

 

Domowa nutella

Trzeba wykorzystać zimę. Bo są takie potrawy, które jada się tylko zimną. Gęsta, rozgrzewa i sycąca zupa z ciecierzycy latem - doesn't sound good. ;) Dlatego póki zimno, zupa z ciecierzycy-mmm...

Zupa krem z ciecierzycy

Przepis:

2 szklanki namoczonej uprzednio ciecierzycy
2 marchewki
pietruszka
natka pietruszki
sól, pieprz
o,5 l bulionu warzywnego
1 szkl. soku pomidorowego

Ciecierzycę namoczyć na ok. 12 godzin (lub użyć gotowej z puszki), następnie gotować ok. pół godziny w bulionie razem z pokrojonymi w kostkę marchewką i pietruszką. Połowę bulionu odlać, a do reszty dodać sok pomidorowy. Zagotować i zblendować. Przyozdobić pietruszką, można dodać curry lub imbiru.

Tagi: zdrowo
17:16, mischief569 , Obiady
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 lutego 2013

Słodkich masełek roślinnych - ciąg dalszy. Tym razem masło orzechowe, inne niż te kupne, bo nie z orzeszków ziemnych, a z laskowych, włoskich, nerkowca i migdałów - wszystkie znacznie bardziej wartościowe niż ziemne.

Masło orzechowe

Przepis:

2 szklanki orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, migdały)
szczypta soli
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Orzechy podprażyć w piekarniku, następnie zmielić w blenderze z dodatkiem soli, miodu i oleju, do czasu uzyskania gładkiej masy.

As easy as ABC. Jedynym wymogiem jest dobry blender, bez niego ani rusz.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Przepis na drożdżówki jako takie dotychczas nie istniał. To co powstało jest produktem ubocznym, lecz zamierzonym, po gotowaniu... pyz na parze! Pyzy na parze to częsty posiłek w naszym domu, tak jak na ziemniaki nie rzuca się nikt, każdy raczej niechętnie nakłada sobie skromną porcyjkę, tak pyzy znikają w mgnieniu oka. Dlatego ostatnio, przezornie, przepis na pyzy podwajamy, jest ich duuużo. My, jesteśmy łakomczuchami, ale nie aż tak, dlatego sporo ciasta zostaje. Wtedy do akcji wkraczam ja. I takim oto sposobem, z jednego ciasta mamy i obiad i podwieczorek - pyszne drożdżówki. Z różnym nadzieniem, w zależności, co jest w lodówce.

Drożdżówki

Drożdżówki

 

Przepis na ciasto drożdżowe:

0,5 kg mąki
25 g drożdży
1 szkl. mleka
0,25 kostki masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 jajka
 
Nadzienie serowe:
 
250 g zmielonego twarożku (nie musi być ten sernikowy, jest zbyt rzadki, lepiej prawdziwy twarożek)
1 żółtko
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
 
Nadzienie budyniowe:
1 Budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki cukru
1 szkl. mleka mniej niż podano na opakowaniu
 
Przepis na kruszonkę:
10 łyżek mąki
8 łyżek cukru
8 łyżek miękkiego masła lub margaryny
 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Następnie z ciasta formować kulki, spłaszczyć je, nakładać nadzienie i posypać kruszonką. Piec ok. 40 min.

*Nadzienie serowe: wszystkie składniki razem wymieszać

*Nadzienie budyniowe: Przygotować budyń wg instrukcji - nakładać schłodzony

*kruszonka: wszystkie składniki połączyć, zagnieść, i ręką rozrzucić po cieście.

 

Drożdżówki

Ps. na zdjęciach drożdżówki z budyniem. te z serem rozeszły się jak świeże... bułeczki? drożdżóweczki )

sobota, 09 lutego 2013

Piegusek - pod tą nazwą w internecie figuruje ciasto z białek i maku, mój Piegusek nieco inny. Nazwa stąd, że gdyby był ciastkiem, byłby zapewne tym pysznym, kupnym Pieguskiem, jest to kruche (choć bardzo wilgotne ciasto) z kawałkami posiekanej czekolady gorzkiej i mlecznej, orzechami i cukierkami m&ms (które się zapadły, rozpuściły, wyparowały, zniknęły, słowem brak :( Ale ciasto pyszne, szybkie i łatwe. No, to tak tytułem wstępu.

Składniki:

125 g margaryny
125 g brązowego cukru
75 g białego cukru
300 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g posiekanej czekolady gorzkiej
50 g posiekanej czekolady mlecznej
50 g posiekanych orzechów włoskich
paczka cukierków m&m's
 

Przygotowanie:

Margarynę ukręcić z cukrem, dodać jajko, dalej ukręcać, następnie dodać produkty sypkie, mąkę przesianą z sodą oraz pokrojoną czekoladę, orzechy i m&m's. Wyłożyć na okrągłą formę o średnicy 20 cm, piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 min.

Ciasto
 
Ciasto
piątek, 08 lutego 2013

Zgodnie z obietnicą - słodkie masła roślinne. Masło migdałowe to nowość, trudno je dostać w zwykłym supermarkecie, ba, trudno je nawet dostać w lepszych delikatesach, ponoć czasami widziane w sklepach z zdrową żywnością. Za to zdeterminowani z pewnością znajdą je w sklepach internetowych, niestety cena zabija - ok. 30 zł za słoik. Dlatego proponuję wersję domową, tańszą i odchudzoną z wszelkich konserwantów i aromatów.

Przepis:

200 g migdałów
4 łyżki miodu
4 łyżki oleju (najlepiej jakiegoś delikatnego, bez intensywnego zapachu, nie oliwa z oliwek)

 

Przygotowanie:

Migdały podprażyć w piekarniku, następnie dodać miód i olej i zmielić blenderem. Trwa to dosyć długo, ponieważ migdały przywierają do ścianek blendera, należy je ściągnąć i blendować dalej do uzyskania jednolitej masy. Przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. Przed podaniem, jakieś pół godziny wcześniej wyciągnąć z lodówki, żeby zmiękło i się nie kruszyło.

 

Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, czego niestety nie oddaje zdjęcie. Widok średni, ale za to smak...!

Masło migdałowe

 
1 , 2
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS