and more...
sobota, 29 grudnia 2012

Co robią ludzie po świętach? Zjadają, bądź wyrzucają resztki, przechodzą na dietę, kończą z jedzeniem. A co robię ja? Piekę. Żeby to jeszcze coś zwykłego, bardziej pożywnego niż słodkiego. Nie, ja piekę niesamowicie słodkie ciasto, z dwoma masami czekoladowymi, białą i ciemną. Tak, żeby sobie osłodzić tę końcówkę roku, a żeby utrzymać się trochę w klimacie świątecznym - przyprawa do piernika. czemu nie?

Ciasto z podwójną masą z mleka w proszku

 

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
1 jajko
pół opakowania proszku do pieczenia
125 g cukru
125 g margaryny
przyprawa do piernika
 
Masa:
250 g margaryny
250 g mleka w proszku
7 łyżek wody
5 łyżek mleka
250 g cukru
1 łyżka kakao
cukier waniliowy

wiórki kokosowe - opcjonalnie

herbatniki

Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min.

Przygotować masę, cukier i margarynę podzielić na dwie części, włożyć do osobnych garnuszków, do jednego dodać wodę i kakao, do drugiego cukier waniliowy i mleko. Po rozpuszczeniu składników zdjąć z palnika i dodać mleka w proszku (również w odpowiednich proporcjach), mieszać energicznie, by nie powstały grudki. Niestety u mnie biała masa okazała się za rzadka, a mleka w proszku już nie było, dlatego dodałam wiórki kokosowe, wiórki uratowały sytuację.

Na upieczony kruchy spód wyłożyć ciemną masę, na to herbatniki, następnie biała masa. Gotowe!

Ciasto korzenne z podwójną masą z mleka w proszku

Ps. przygotowanie masy z mleka w proszku to najlepsza część, dla tych którzy lubią podjadać w trakcie przygotowania, polecam zwiększyć ilość składników. ;)

czwartek, 27 grudnia 2012

Kojarzycie barbakanki? Firmy Krakuski - wprost przeuwielbiam te ciastka. Od dłuższego chodziły za mną takie ciastka o zapachu przypraw korzennych. I w końcu, voila! Oto i one. I wcale nie są trudne.

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Składniki:

1 jajko
100 g cukru
200 g margaryny
50 ml płynnego miodu
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie przyprawy do ciastek korzennych
 
Przygotowanie:

Utrzeć jajko z cukrem, dodać masło i miód, a następnie przesianą mąkę, z proszkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać, ugnieść, uformować kulę i włożyć do lodówki na ok. 1 h. Na stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać ciasteczka o grubości ok. 5 mm. Piec 10-15 min.

Przepisów na pierniki jest w sieci mnóstwo. Każdy ma swój sprawdzony. U nas też od lat się piekło z tego samego przepisu, ale że pieczenie było dość praco- i czasochłonne, znalazłam lepszy przepis, łatwiejszy. Po upieczeniu pierwszej porcji, przepis od razu znalazł się w zeszycie - na czerwono, z trzema wykrzyknikami i z "mniam" w nawiasie.

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

Składniki

1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szkl. cukru
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżeczki sody
opakowanie przyprawy do pierników
250 dag margaryny
400 g miodu
opcjonalnie marmolada (wieloowocowa)

Przygotowanie:

Ciasto przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Mąkę i kakao przesiać, miód z przyprawami zagotować, dodać masło. W śmietanie rozpuścić sodę, białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Ubitą pianę dodać do mąki, wlać miód a na końcu śmietanę, całość dobrze wymieszać.

Na drugi dzień ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki grubości ok. 3 cm. Gdy chcemy nadziewane (gorąco polecam!) na każdy pierniczek nałożyć marmoladę i przykryć drugim, mocno skleić brzegi. Piec ok. 10 min.

Pierniczki są bardzo miękkie, ale później twardnieją, dlatego jeśli pieczemy je długo przed świętami, najlepiej przechowywać je w zamkniętej puszcze.

Dekorować czekoladą białą, ciemną, lukrem, posypką, dowolnie.

Pierniczki alpejskie

 

Pierniczki alpejskie

wersja megaczekoladowa bez nadzienia

 

aa, no i ten wspaniały przepis oczywiście z blogu Moje Wypieki. gracias!

 

środa, 26 grudnia 2012

ostatni wpis świąteczny dzisiejszego dnia, bo już się głodna robię... ;)

krajanka marcepanowo-orzechowa zaczerpnięta od Arabeski, od razu jak ją zobaczyłam, wiedziałam, że muszę ją zrobić, no i okazja była, trafiły się święta, thanks God for Christmas!

Krajanka marcepanowo-orzechowa

Składniki:

270 g mąki
250 g margaryny
200 g cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g orzechów ( u mnie laskowe i włoskie)
 
Masa marcepanowa :
200 g migdałów
200 g cukru pudru
1 białko
kilka kropel olejku migdałowego

Wykonanie:

Składniki ciasta zagnieść, dodać skruszone orzechy (wcześniej lekko podpieczone i obrane ze skórki), podzielić na 2 części, jedną część schłodzić na ok. pół godziny, drugą wyłożyć na blachę. Posmarować białkiem i wyłożyć wcześniej przygotowaną, rozwałkowaną masę marcepanową ( migdały podpiec, obrać ze skórki, skruszyć blenderem, połączyć z cukrem i wymieszać z białkiem). Na to wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Z reszty ciasta można porobić dekoracje, powycinać gwiazdki itp. Piec ok. 35 min. ja piekłam dłużej, przez co ciasto było trochę suche. Ale ten aromat, ten smak marcepanu i orzechów wynagrodził wszystko!

Krajanka marcepanowo-orzechowa

Krajanka marcepanowo-orzechowa

Słodkie objawienie świąt.

dla mnie nigdy nic nie jest ZA słodkie. Może być za słone, za kwaśne, za ostre lub zbyt mdłe. Ale za słodkie, nigdy. Do czasu gdy nie upiekłam tego ciasta (a właściwie - nie zrobiłam, bo jego się praktycznie nie piecze). Jednakże jego słodycz nie przeszkodziła mi w zjedzeniu... aż 3 kawałków. Podobnie jak i innym.

Syci, ale tak, że chcesz więcej. Po prostu uzależnia. Po prostu pycha.

 

Ciasto krówkowe z białą masą

Składniki:

Spód ciasteczkowy:
100 g herbatników (będzie potrzebne 2 razy tyle do przełożenia ciasta)
1/5 szkl. płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła/margaryny
Masa krówkowo-orzechowa (w puszce)
Biała masa:
1/4 szkl. mleka
1/4 szkl. kostki margaryny
1/4 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szkl. śmietany kremówki
1 szkl. pełnego mleka w proszku
żelatyna

Przygotowanie:

Herbatniki i płatki pokruszyć blenderem, wymieszać z masłem i cukrem. Następnie wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec ok. 10-15 min. Przygotować masę. Mleko, margarynę i cukier rozpuścić, dodać mleko w proszku, śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać odrobinę rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny, następnie połączyć z białą masą. Przekładać.

Warstwy w kolejności:
spód ciasteczkowy,
masa krówkowa
herbatniki
masa biała
herbatniki
masa krówkowa
herbatniki
biała masa
(migdały do dekoracji)

Ciasto krówkowe z białą masą

ps. biała masa jest taka że... mmm. można wyjadać łyżeczką. co ja mówię... łyżką!

Święta bez karpia, owszem. Ale bez makowca - nigdy! Na szczęście tego roku, jak co roku i karp i makowiec. A najlepszy makowiec zawijany, z kruszonką i lukrem. Taka rozpusta to tylko w święta.

Z przepisu wyjdą 4 długie makowce.

Ciasto drożdżowe:

1/2 kg mąki
4 dag drożdży
10 dag cukru
1/4 l mleka
6 żółtek
sól do smaku
 
Mak:
 
1 kg maku
300 g cukru
100 g margaryny
4 białka (ubite)
2-3 żółtka
olejek migdałowy
opcjonalnie bakalie: rodzynki, migdały, orzechy
 
Ciasto zagnieść, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Następnie  podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na stolnicy w kształt prostokąta, nałożyć masę makową i ostrożnie zawijać. Żeby mak nie odchodził, najlepiej posmarować ciasto białkiem. Zawinięte w roladę makowce ułożyć na blasze obok siebie, w odstępach.
Przygotowanie maku: Najlepiej już dzień wcześniej zalać mak gorącą wodą, następnie zmielić dwukrotnie. Dodać wszystkie składniki, doprawić do smaku, można dodać więcej cukru, trochę mleka, żeby masa nie była taka sucha. Piec ok. 50 min. 2 temp. 180 st.
 
Makowiec zawijany
 
Makowiec zawijany
 
Makowiec zawijany
czwartek, 20 grudnia 2012

Zanim, pojawią się cista i potrawy świąteczne, coś zwykłego, powszedniego, choć równie dobrego. Idealny deser, podwieczorek lub obiad (kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie powinniśmy jeść - taka słodka wersja obiadu- zupełnie uzasadniona - obiad/ciepły posiłek trzeba zjeść!

naleśniki na słodko z twarożkiem i truskawkami

ciasto naleśnikowe:

... bo liczy się wnętrze... a wnętrze jest przepyszne, i jest go dużo, dlatego naleśniki są cieniutkie... dla balansu.

2 szkl. mąki
1,5 szkl. mleka
1 szkl. wody mineralnej
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 

Nadzienie z twarogu:

250 g białego kremowego serka, najlepiej półtłustego (nie gotowego z wiaderka!)
1 żółtko
cukier wanilinowy
cukier

Mus truskawkowy:

0,5 kg truskawek
cukier puder lub cukier zwykły - wszystko razem zmiksować (można dodać odrobinę mleka lub kefiru)

+ sos czekoladowy, gotowy

Wykonanie:

ciasto:

Wszystkie składniki wymieszać, do uzyskania płynnej konsystencji. Smażyć najlepiej na specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga tłuszczu, oczywiście dobrze rozgrzanej. Wlać niewielką ilość ciasta na środek patelni i obracać patelnią tak, by ciasto rozlało się po całości. Gdy boki ciasta zaczną odchodzić, przewrócić na drugą stronę, wtedy podpiekać jeszcze, jednak już znacznie krócej.

Nadzienie:

cukier, cukier wanilinowy, żółtko i ser wymieszać, do uzyskania gładkiej i gęstej masy, napełniać nią naleśniki. Polać sosem truskawkowym i czekoladowym do smaku.

... także w wersji zrolowanej :)

naleśniki na słodko z twarożkiem i truskawkami

 

naleśniki na słodko z twarożkiem i truskawkami

Miała być 5-miesięczna przerwa, była trochę krótsza, zbliżają się święta, a święta w Hiszpanii pewnie mają swój urok, ale to nie to, dlatego uciekłam z Hiszpanii - do Polski, do domu, do mojej kuchni...!

A że tęskno mi było za pieczeniem już tam, na obczyźnie, pomimo hiszpańskich słodkości (są naprawdę dobre, nic im nie brakuje, no może tylko ciasta drożdżowego z kruszonką...) chciało mi się czegoś polskiego, dobrego i zarazem łatwego. Dlatego jedno z najłatwiejszych ciast. W wersji pierwotnej miał być piernikiem, ale wyszły... muffinki piernikowe.

Takie ciasto piernikowe piekę od dziecka, zawsze wychodzi takie samo, tym razem niespodzianka, nie ta mąka, nie to kakao, nawet soda jakaś taka słodkawa. W konsekwencji muffinki wyglądają zupełnie inaczej, smakują też inaczej, mimo to smakują dobrze, bardzo dobrze!

 

Ps. Hiszpanie zachwyceni. ;)

muffinki piernikowe

 

Przepis:

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka sody
1 łyżka kakao
pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cynamonu
najłatwiej po prostu dodać przyprawę do piernika, ale ja nie miałam więc kombinowałam, ale udało się, cynamon wystarczył - w całym mieszkaniu pachniało świętami.
 
Wykonanie:
wszystkie składniki wymieszać w misce, wlać do papilotek (ok. 3/4 wysokości), piec w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni.

muffinki piernikowe

Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS