and more...
czwartek, 18 kwietnia 2013

Kremów/maseł/smarowideł ciąg dalszy - połączenie chałwy i nutelli - tak to możliwe! Co prawda,  w sklepach takiego nie znajdziecie (a może się mylę?:P) jeśli już to za kosmiczną cenę, a u mnie gotowy przepis, odrobina chęci, parę składników i gotowe. Satysfakcja gwarantowana. O smaku wypowiadać się już nie będę. To chyba oczywiste! :)

Kremowa chałwo-nutella

Składniki:

1 szklanka sezamu
3/4 szklanki orzechów laskowych
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
5 łyżek miodu

Przygotowanie:

Sezam i orzechy podprażyć, uwaga na sezam, szybko się przypala! (wtedy chałwa wyjdzie gorzka). W tym samym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Przygotowany sezam i orzechy włożyć do blendera i blendować dobre kilka minut lub kilkanaście, w zależności od możliwości blendera. Dodać miód, roztopioną czekoladę oraz kakao.

Jak prawdziwa chałwa. Iście turecka. Iście królewska.

no i plus wyczuwalny, jedyny w swoim rodzaju posmak nutelli

Polecam.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Wiosnaaa! w tym okrzyku zawiera się cała radość, dlatego nic więcej nie trzeba dodawać. No chyba, że przepis na coś dobrego, wcale nie słodkiego. Po co komu słodycze, skoro nadeszła wiosna...

Zdrowo, lekko i przyjemnie - nowe motto.

Zupa krem z pomidorów

Składniki:

puszka pomidorów
3/4 szkl. wody
makaron
ser żółty
pietruszka, bazylia, oregano, sól, pieprz

Najprostsza zupa krem ever, która wcale nie wymaga blendera, jest kremem sama w sobie.

Pomidory, jeżeli są w całości podusić, dodać sok, ewentualnie dla wzmocnienia smaku można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego lub kostkę rosołową, dolać wodę i zagotować. Doprawić według uznania i podawać. Razem z startym żółtym serem i makaronem. mniam!

Zupa krem z pomidorów

niedziela, 14 kwietnia 2013

Po raz kolejny awokado w roli głównej. Po raz kolejny w wersji koktajlowej. Zrobiłam go jakiś czas temu, ale dodaję dziś, w razie gdyby ktoś szukał inspiracji na poniedziałkowe pożywne i zdrowe śniadanie. Dobry początek tygodnia gwarantowany.

Reklamacji nie przyjmujemy.

Koktajl sojowo-migdałowy z awokado

Składniki:

w przypadku koktajlów ważne żeby zachować proporcje, ilość nie jest aż tak istotna.

propozycja na raz:

3/4 szkl. mleka sojowego ( u mnie dodatkowo o smaku waniliowym, ale może być naturalne)
1 połówka awokado
1/2 szkl. migdałów

Migdały tradycyjnie podprażyć (żeby lepiej się blendowały i żeby wydobyć aromat), zblendować, dodać rozgniecione widelcem awokado oraz mleko. Całość raz jeszcze zmiksować. I... jeeeść!

Dwa dni temu był dzień czekolady. I wypadałoby dodać coś czekoladowego. Czekolada była, ba, nawet 8! Krwią własną ciężko odkupiona... Brat, honorowy dawca o pół litra krwi lżejszy przyniósł do domu pudełeczko czekolad. Tak, radość wielka, ale po 8 czekoladach jakoś nikt nie miał ochoty na czekoladowe ciasto. A niedzielna kawa z kawałkiem ciasta to już nawet nie tradycja, to obowiązek. ;p Tym razem, nie czekoladowy. Więc jaki? Dlaczego by nie kokosowy...

Ciasto kokosowe - bezglutenowe

Składniki:

1 szklanka mąki bezglutenowej (ryżowa, gryczana)
1/4 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do piecznenia
200 g margaryny
1 jajko

dodatkowo:

słoik powideł śliwkowych
200 g wiórków kokosowych + trochę margaryny i cukru

Przygotowanie:

Przygotowanie kruchego ciasta - klasycznie, margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajko a następnie przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, by ciasto miało łatwiejszą do rozsmarowania konsystencję, można dodać więcej mąki.

Ciasto rozkładamy na blasze, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, smarujemy powidłami oraz wykładamy wiórki, wcześniej zrumienione z margaryną i cukrem na patelni.

Pieczemy ok. 35 min. w  temperaturze 180 stopni. Uwaga, ponieważ wiórki spiekają się szybciej, można pod koniec pieczenia przykryć je folią aluminiową.

Ciasto kokosowe - bezglutenowe

Smacznego nieczekoladowego.

sobota, 13 kwietnia 2013

W końcu wiosna! Za oknem już prawie zielono, niechże tak będzie i na talerzu. Sto procent zieleni, sto procent zdrowia, sto procent smaku. Szpinak w roli głównej. 

Zupa szpinakowa

 

Składniki:

400 g bulionu drobiowego
1 pietruszka
400 g szpinaku (może być mrożony)
czosnek, cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Szpinak podsmażyć na patelni z cebulką i czosnkiem, ilość według upodobań, u mnie raptem ząbek czosnku i trochę cebulki, nie lubię tych smaków w nadmiarze. Dodać bulion. Miksować blenderem do konsystencji kremu, można odlać trochę bulionu by było gęstsze. Doprawi do smaku. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

zupa szpinakowa

niech szpinak będzie z Wami!

Tagi: warzywa
19:23, mischief569 , dietetycznie
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 08 kwietnia 2013

Białe michałki, białe michałki, białe michałki...

No któż ich nie lubi?!

Było już rafaello, ferrero rocher, kule rumowe i nie rumowe. A białe michałki cały czas za mną chodziły i śniły się po nocach. Oczywiście mogłam pójść i kupić, mogłam nawet pójść i kupić i zjeść całą paczkę(!) Ale jako że, raz - jestem ogromną słodką dziurką, dwa - do tego cholernie ciekawską i lubiącą eksperymenty, trzy - uwielbiam pichcić, kuchcić itd., cztery - lubię zdrową kuchnię i bez konserwantów, a wszystko co kupne jest bee, musiałam w końcu zrobić jeden z moich ulubionych kupnych przysmaków. Po przeanalizowaniu trochę opisu na opakowaniu i odrzuceniu wszystkich emulgatorów, lecytyn i innych tym podobnych (wówczas już niewiele zostało...) okazało się, że takie michałki wcale nie są trudne. Ba, wręcz dziecinnie proste. Z dziecięcą więc radością zabierałam się do roboty.

Zdjęcia średnie - w ogóle nie oddają smaku michałków - bo jak każą chłodzić w lodówce kilka godzin to się chłodzi, a nie już po 20 minutach kroi i próbuje. także wybaczcie... moja ciekawość i łakomstwo pozbawiło Was wrażeń estetycznych... kajam się. W nagrodę dla Was i karę dla siebie (ładna mi kara :P) zrobię ponownie :)

Białe Michałki

Białe Michałki

Przepis:

Składniki:

1,5 szkl. mleka w proszku
0,25 szkl. mleka
40 g masła
0,25 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 szkl. orzechów arachidowych (niesolonych)
70 g herbatników
100 g białej czekolady

Przygotowanie:

Masło i mleko rozpuścić razem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będzie się gotować dodać przesiane mleko w proszku i energicznie mieszać. Orzechy i herbatniki rozbić blenderem. Wcześniej należy orzechy trochę podprażyć. Dodać do masy i wymieszać. Przelać do foremki i schłodzić. Schłodzone polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Tak dobre, że chce się jeszcze. Jak mam wrzucać w siebie kalorie i konserwanty, to z dwojga złego wolę same kalorie. :)

Po raz (prawie) ostatni - wspomnienie słodkich świąt - tym razem wybrane z menu bez glutenu - babka krochmalowa - specyficzną swą nazwę zawdzięcza niczemu innemu jak mące ziemniaczanej. Babka cud miód!

 

Bezglutenowa babka krochmalowa

Składniki:

5 jaj
350 g mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml oleju
starta skórka cytrynowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, następnie dodać żółtka. Tą metodą ubijemy jajka znacznie szybciej, niż gdybyśmy ubijali jajka w całości. Następnie cały czas miksując powolnym strumieniem wlewać olej oraz na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przelać do foremki wysmarowanej uprzednio tłuszczem i posypanej bułką tartą i piec w temp. 180 st. przez ok. 1 h.

Bezglutenowa babka krochmalowa

wtorek, 02 kwietnia 2013

Dla spragnionych - koktajl nr 2. a co mi tam, hurtowo. Gdyby ktoś zapomniał, na diecie też je się tłuszcze - tutaj roślinne, czyli najlepsze.

Koktajl z awokado i malinami

Składniki:

200 g malin ( u mnie mrożone)
pół awokado
pół banana
pół szklanki mleka

Przygotowanie:

Awokado i banana udusić, dodać rozmrożone maliny i ubić robotem- dolać mleka.

Koktajl jest bardzo słodki, więc dodatkowy cukier byłby tu całkiem nie na miejscu ;)

Koktajl z awokado i malinami

Tagi: owoce zdrowo
01:06, mischief569 , dietetycznie
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 01 kwietnia 2013

Mogłabym tu wrzucić zdjęcia świątecznych słodkości, ale pewnie w tej chwili nikt nie byłby w stanie na nie patrzeć. Ja już nie mogę. .. ;/ Ale jeść coś trzeba. Poświąteczne głodówki wcale nie są takie super fajne. Dlatego, może już nie od dzisiaj (dziś już dajmy spokój żołądkowi) ale jutro, zacząć dzień zdrowo, na początek dieta oczyszczająca - płynna. Koktajle warzywne i owocowe - jak najbardziej. Ja proponuję owocowy - takie słodkie, ale znacznie zdrowsze, przedłużenie świąt.

Oczyszczający koktajl truskawkowy

Składniki:

300 g truskawek
3/4 szklanki kefiru lub mleka
kilka listków mięty

Przygotowanie:

Tradycyjnie, truskawki umyć, gdy świeże, rozmrozić, gdy mrożone (można ekspresowo w mikrofalówce), wrzucić do blendera, wlać kefir/mleko oraz miętę - rozbić. Podawać schłodzone. Nie słodzić! wiem, że słodkie lepsze, ale to mijałoby się z celem. :) bez cukru też dobre, ewentualnie można dodać odrobinę miodu lub syropu z agawy, bądź pół banana.

Oczyszczający koktajl truskawkowy

Przedstawiam hit tegorocznych świąt - sernik gotowany 'pierogowy'. Nazwa 'pierogowy' jest nieprzypadkowa. Piekłam, a właściwie gotowałam, ten sernik pierwszy raz, ale kiedy spróbowałam masy serowej, wiedziałam, że znam ten smak. Długo to za mną chodziło, ale w końcu sobie przypomniałam - tak smakuje nadzienie domowych pierogów z serem, przynajmniej takich, jakie się u nas w domu robi. Domownicy potwierdzili - pierogowy smak.  Wielbicielom pierogów sernik ten nie mógł nie zasmakować. Całości dopełnia bezglutenowe ciasto, które ma zupełnie inny, ciekawy smak.

Raport z ostatniej chwili - święta się jeszcze nie skończyły a po serniku została tylko pusta blaszka i okruszki.

Bezglutenowy sernik gotowany 'pierogowy'

Składniki:

Kruche bezglutenowe ciasto:

500 g mąki (ok. 200 ryżowej, 200 gryczanej, 100 skrobi ziemniaczanej)
0,5 szkl. cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
200 g masła
2-3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg dwu- lub trzykrotnie zmielonego sera
1 szkl. cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 kostki masła
0,5 szkl. mleka
2 żółtka
1 jajko
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 

Przygotowanie:

Kruche ciasto: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Podzielić na 2 części, piec osobno - ok. 25 min. w temp. 180 stopni.

Masa serowa: zmielony ser (ważne by był samodzielnie zmielony, nie kupny wiaderkowy) gotować razem z masłem, jajkami i cukrem na małym ogniu, gdy zaczną pojawiać się bąbelki dodać mleko wymieszane z mąką. Mieszać energicznie do czasu, gdy masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wylać na kruchy blat i przykryć drugim. Schłodzić w lodówce. Kruche blaty stracą na kruchości i staną się delikatnie miękkie.

Bezglutenowy sernik gotowany 'pierogowy'

Polecam tym, którzy nie przepadają za tradycyjnymi pieczonymi sernikami, ten jest wyjątkowy. Zupełnie inny w smaku. Nie jest zbity, jest leciutki, puszysty, kremowy.

Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS