and more...
wtorek, 18 czerwca 2013

Przygotujcie się na atak koktajlowy. Ostatnio u mnie często i gęsto. Bo gdyby nie koktajle pewnie wszamałabym czekoladę, a tak to mam i słodko i zdrowo.

Tyle się czyta o koktajlach warzywnych, że te najlepsze. I choć soki warzywne piję, owszem, od czasu do czasu, to jednak nie rozkoszuję się każdym łykiem, raczej sobie intensywnie w myślach powtarzam "ale dobre, ale dobre!" i czasami udaje mi się w to uwierzyć ;). W tym przypadku postanowiłam się nie męczyć, zrobiłam koktajl truskawkowy, od którego sprytnie nawrzucałam trochę warzyw. Efekt piorunujący. Koktajl kipie zdrowiem, naszpikowany warzywnymi witaminami,  a warzyw nie czuć. Amazing.

Koktajl truskawkowy z zakamuflowanymi warzywami

Składniki:

0,5 kg truskawek
trochę mrożonego szpinaku (trudno powiedzieć ile to trochę, ja miałam taki w kostkach, więc dałam 3)
kilka dużych liści sałaty
ogórek zielony
1 duża marchewka
1 banan
mleko, woda wg uznania

Przygotowanie:

Marchew, ogórka zetrzeć na tarce, sałatę porwać na kawałki, banana rozdusić, wszystko razem dodać do blendera i zmiksować. W zależności czy ma być bardziej "soczkowate" dodać trochę wody lub mleka, oraz słodzidła jakby komuś było za mdłe, ja dałam ksylitolu (moje nowe odkrycie, rewelacyjny! lepszy od stewii).

Koktajl truskawkowy z zakamuflowanymi warzywami

Smacznego, miłej nauki, miłej pracy. miłego leniuchowania nie życzę, bo takim tego nie trzeba, kto się leni, temu już miło, Ludzie pracy i nauki, trzymajcie się!

16:17, mischief569
Link Dodaj komentarz »
sobota, 15 czerwca 2013

Dawno mnie nie było. Sesja, licencjat - nic nowego. Ale spokojnie, nowe zdjęcia są, bo w końcu w międzyczasie coś tam jadłam, hmm... właściwie sporo jadłam. Ale nie będę tu publicznie spowiadać się ze swojego obżarstwa (człowiek się uczy, jeść musi, szkoda tylko, że nie było to zdrowe jedzenie...). A jednak udało mi się parę razy przygotować coś zdrowego, dlatego proszę, idźcie w ślad.

Koktaj ananasowy

Składniki:
połowa świeżego ananasa
1 banan
1 marchewka
3/4 szkl. mleka orzechowego
4 daktyle
 
Przygotowanie:
Ananasa pokroić na kawałki, daktyle też banana rozgnieść, a marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko razem do blendera. Dodać mleko i gotowe. Ozdobić kilkoma migdałami.
Koktaj ananasowy
Z daktylami jest słoooodkie jak miód!

Letnie Orzeźwienie 2014 Dania dobre dla skóry

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Dziś przepis oryginalny, nie dlatego, że ciekawie przyrządzony (tak naprawdę poziom trudności  przygotowania tego deseru równa się trudności zagotowania wody na herbatę ;p), ale dlatego, że z niecodziennych składników, a właściwie składnika. Zamiennik mleka krowiego? Kozie? Sojowe? Kokosowe? Pudło. Orzechowe! Tak jest! wyborne mleczko z orzechów laskowych. Póki co, zaszalałam i kupiłam litr mleka za 15 zł, i był to pierwszy i ostatni raz... ponieważ mam zamiar robić je sama. Choćby nie wiem jak zarzekali się producenci, że naturalne, bez konserwantów, ja swoje wiem. Dlatego niebawem możecie się spodziewać przepisu na mleko orzechowe (przypominam, że migdałowe już było na blogu. Orzechowe jednak wydaje się być bardziej aromatyczne). Póki co, przepis prosty ekspresowy na deser mleczno-ryżowo -orzechowy.

Błyskawiczny ryż na mleku orzechowym

Składniki:

nieco ponad 1/3 szkl. płatków ryżowych
1 szkl. mleka orzechowego
cukier do smaku

Przygotowanie:

Płatki zalać mlekiem i gotować ok. 5-7 min. Cały czas mieszając. Płatki ryżowe to alternatywa dla leniuchów, dla których 20 min. gotowania ryżu to wieczność.

ps. ten różowawy kolor mleka to nie efekt żadnej graficznej obróbki zdjęcia, a autentyczny kolor. całkiem ciekawy.

sobota, 08 czerwca 2013

Takie babeczki z nadzieniem dobrze imitującym sernik. Zero nabiału a smakują wyśmienicie!

Przepis zupełnie wymyślony, tak by sprostał tym na diecie" bezglutenowej, wegetariańskiej. Jak zwykle wykorzystałam kaszę jaglaną. Ostatnio nie jem nic więcej :P

A więc proszę bardzo. Oto efekty, całkiem przyjemne.

Cupcakes z kremem jaglano-truskawkowym

Składniki:

Cupcakes:

2 jajka
2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1/3 szlk. oleju
1/3 szkl. cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem jaglany:

1/2 kg truskawek
6 łyżek kaszy jaglanej
2 szkl. wody
1 i 1/ 2 szkl. mleka sojowego
pół opakowania budyniu waniliowego
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Cupcakes: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej (wlewać powoli). Przełożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 40 min.

Krem: Kaszę przepłukać gorącą wodą. Następnie gotować w 2 szkl. wody, przez ok. 25 min. Truskawki rozbić dodać cukier. Gotową kaszę dodać do truskawek i blendować dalej. Następnie zagotować szklankę mleka sojowego, a w pozostałej ilości mleka rozpuścić budyń. Do gotującego mleka wlać budyń i mieszać energicznie, by nie powstały grudki. Budyń schłodzić, następnie połączyć z masą jaglano-truskawkową. Dobrze wymieszać. Przygotować żelatynę (2 łyżeczki rozpuścić w ok. 70 ml gorącej wody). Wlać do masy, wymieszać, chłodzić w lodówce przez kilkanaście min. Gdy masa stężeje, można przyozdabiać nią cupcakes. Ja dodatkowo posypałam moje kruszonymi płatkami kukurydzianymi z miodem. No po prostu cud miód!

Cupcakes z kremem jaglano-truskawkowym

piątek, 07 czerwca 2013

Zamiast owsianki jest jaglanka. Kasza jaglana, niestety jeszcze mało znana jest jedną z najszlachetniejszych kasz, przede wszystkim najzdrowszych. Jako jedyna (poza gryczaną) ma odczyn zasadowy, więc nie zakwasza organizmu, poza tym nie zawiera glutenu i jest mało kaloryczna, a w dodatku bardzo smaczna, zwłaszcza na słodko. Dlatego osoby na diecie, którym słodycze śnią się po nocach, mogą sobie spokojnie taką kaszę jaglaną na słodko z owocami zaserwować na śniadanie. Idealnie zaspokaja głód, także ten słodyczowy ;)

Marchewkowa jaglanka na słodko

Składniki:

6 łyżek kaszy jaglanej
2 jabłka
3 marchewki
300 ml wody
100 ml soku z ananasa
100 ml soku z pomarańczy
połówka grejpfruta
garść migdałów, orzechów laskowych, ziaren słonecznika, ziaren sezamu
2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy gorącą przegotowaną wodą. Następnie gotujemy w 300 ml wody.

W tym czasie obieramy owoce i trzemy na tarce. Migdały, orzechy, ziarna słonecznika i sezamu prażymy na patelni. Po ok. 15 min. dodajemy do kaszy sok z ananasa i pomarańczy. Gotujemy jeszcze 10 min. Na samym końcu dodajemy owoce, posypujemy cynamonem i imbirem. Mieszamy i podajemy razem z podprażonymi migdałami, orzechami i ziarnami.

Marchewkowa jaglanka na słodko

Gotowe - podany przepis jest dla  2 osób.

Dania dobre dla skóry

czwartek, 06 czerwca 2013

Bułka z siemienia lnianego.

Były już placuszki z siemienia lnianego, teraz będą bułki i to nie takie całkiem zwykłe, bo nie dość, że bez mąki to jeszcze gotowe w 3 minuty. Potrzeba tak naprawdę tylko 3 składników (jajka, siemienia lnianego i proszku do pieczenia) oraz jednego istotnego sprzętu - mikrofalówki.

Bułka z siemienia lnianego w 3 minuty!

Podaję składniki na jedną bułkę, warto mieć w domu gdy najdzie nas głód.

Składniki na jedną bułkę:

3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
odrobina soli
trochę sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika
 

Przygotowanie:

Jajko rozbełtać z siemieniem, dodać proszek do pieczenie i sól. Następnie ziarna, najlepiej podprażone wcześniej na patelni. Wymieszać, wlać do naczynia (u  mnie szeroka szklanka) i wstawić do mikrofalówki na 3 min. Ustawić najwyższą moc.

 

Wyciągnąć, schłodzić, przekroić, zajadać!

Bułka z siemienia lnianego w 3 minuty!

Bułka z siemienia lnianego w 3 minuty!

Dania dobre dla skóry

wtorek, 04 czerwca 2013

Dziś kuchnia arabska. mmm...

Falafel, czyli po prostu wegetariański arabski kotlet. Robi się go z ciecierzycy i jest pyszny. Niewtajemniczeni próbujący falafela z dużą dozą prawdopodobieństwa nie zauważą różnicy między zwykłym mielonym a mielonym z ciecierzycy. Wiem, bo przetestowałam.

Falafel

 

Składniki:

200 g ciecierzycy
1 łyżka kaszy kukurydzianej
0,5 cebuli
koperek
pietruszka
kolendra
sól, pieprz
kumin
kurkuma

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy podwójną ilością zimnej wody i moczymy przez całą noc, ok. 12 h.

Kolejny krok to blendowanie. Ciecierzycę z kaszą kukurydzianą razem z posiekaną na drobno cebulą i natką pietruszki blendujemy. Dodajemy przyprawy, po niecałej łyżeczce z każdej. Formujemy w małe kuleczki, lekko spłaszczamy i smażymy na oleju. Można obtoczyć w sezamie i w takiej panierce smażyć. Gdy kotleciki są zbyt maziste i nie chcą się formować, dodać więcej kaszy.

Falafel

I proszę jak można zdrowo i wege i dobrze zjeść!

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Póki jeszcze sezon szparagowy trwa. Sałatka ze szparagów z nutą słodyczy - zawsze spoko. I jest to słodycz zupełnie naturalna, bo w postaci suszonej żurawiny.

Sałatka szparagowo-żurawinowa

Składniki:

1 mały pęczek białych  szparagów
1 ogórek kwaszony
1 ogórek zielony
pół główki sałaty
2-3 łyżki suszonej żurawiny z zalewy
5 suszonych pomidorów również z zalewy
oliwa z oliwek
koperek

Przygotowanie:

Szparagi obrać, ugotować, pokroić na kawałki. Żurawinę i pomidory odsączyć z zalewy, pomidory pokroić w cienkie paski, następnie pokroić ogórki. Schłodzone szparagi podawać razem z pozostałymi warzywami i poszarpaną sałatą skropioną oliwą z oliwek. Całość posypać koperkiem.

Sałatka szparagowo-żurawinowa

Lekka, zdrowa sałatka. zero makaronu, ryżu, majonezu i ketchupu.

dla mnie bomba!

Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS