and more...
poniedziałek, 30 lipca 2012

Uwielbiam ciasta, które nie wyglądają a smakują. Te wysokie, eleganckie, pulchne, przekładane wieloma warstwami są, owszem, z pewnością dobre, i prezentują się znakomicie, ale zdecydowanie wolę, te zbite, niskie, na kruchym, nawet twardym spodzie. Miłośniczką skomplikowanych tortów i biszkoptów nigdy nie byłam, dlatego dziś prezentuję ciasto bardzo proste, które posiada zaledwie dwa główne składniki, dwa, ale za to jakie! moje ulubione z czasów dzieciństwa (które ulubionymi pozostały do dziś), nutellę i mleczko skondensowane.

Składniki:

250 g masła lub margaryny
75 g cukru
szczypta soli
kilka kropel olejku waniliowego
300 g mąki
300 g nutelli
puszka mleka skondensowanego
40 g masła (do masy)
 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać olejek, szczyptę soli oraz mąkę. 3/4 ciasta wyłożyć na blasze, a resztę włożyć do zamrażarki na jakieś 15-20 min.

Ciasto podpiec w temp. 175 st. przez 10 min. Na lekko ostudzone rozsmarować nutellę.

40 g masła rozpuścić w garnku, dodać mleko w puszcze i gotować ok. 10 min. Należy cały czas mieszać, bo masa szybko się przypala. Zgęstniałą masę wyłożyć na ciasto, a na to wyłożyć pozostałą część ciasta startą na tarce. Piec ok. 30 min.

U mnie po upieczeniu z masa z mleka skondensowanego zrobił się karmel, przez co była jeszcze lepsza. :)

kruche ciasto z nutellą i mlekiem skondensowanym

 

kruche ciasto z nutellą i mlekiem skondensowanym

piątek, 27 lipca 2012

Leniwe przedpołudnie. W takie dni nachodzi ochota na coś słodkiego. Gdy nie chce się iść do sklepu, a w domu nie ma nic słodkiego, warto przeszukać kuchenne szafki i lodówkę, a trochę mąki, mleka, cukru zawsze się znajdzie. Gofry można robić bez wyrzutów sumienia, choć do  dietetycznych nie należą, to nie są też jakimś ciastkiem z kremem czy czekoladą. można zaliczyć zatem je do pożywnej przekąski na drugie śniadanie.

I aby rzeczywiście takim ciastkiem z kremem, śmietaną i czekoladą się nie stały, polecam przepis, z którego wychodzą gofry tak pyszne, że nie potrzeba dodatków. Ciasto jest idealne. Z tego, które robiłam dotychczas wychodziły gofry mało słodkie, jałowe, Słowem, bez słodkiej bitej śmietanki, dżemu czy sosu czekoladowego ani rusz.

A gofry przecież mogą być pysznością samą w sobie. Mogą i zdecydowanie są. Polecam.

 

gofry

Składniki:

200 g margaryny
100 g cukru  białego
50 g cukru brązowego
4 jajka
500 g mąki
1 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku śmietankowego lub innego w zależności od smaku

Margarynę z cukrem ucieramy, dodajemy jajka i pozostałe składniki i miksujemy. Masa zazwyczaj wychodzi gęsta, dlatego można dodać więcej mleka. I tyle, wkładamy do gorącej gofrownicy i pieczemy. Studzimy na kratce, żeby były chrupiące. Z mojej gofrownicy wyszło 14 gofrów.

 

gofry

tu akurat z dżemem i jogurtem, ale, szczerze mówiąc, są zupełnie zbędne

 

gofry

 

 

gofry

środa, 25 lipca 2012

co robić gdy za oknem ukrop, skwierczy i parzy, nie ma czym oddychać. Żołądek wysyła krótkie acz stanowcze sygnały głodu. ale jedyne, co jesteśmy w stanie przełknąć to woda, sok, lody, byle zimne, byle zimne! A jeść trzeba.

zawsze latem miałam problemy z wymyśleniem dania na obiad. Na samą myśl o gotowaniu, o parze, gorącym piekarniku odbierało mi apetyt. i ostatecznie w takich momentach kończyłam z kubkiem lodów w ręce. Ale, jak od wieków powtarzają, lody to nie obiad (szkoda...) Obiad to najczęściej jedyny ciepły posiłek w ciągu dnia, dlatego jest niezbędny. Czyżby? Latem ta zasada się po prostu nie sprawdza.

Co jemy dziś na obiad? coś chłodnego!

chłodnik!

 

chłodnik

Przepis jest prosty. Można dodawać, odejmować, zmieniać proporcje. Jak robię ja? Tak:

Składniki:

1 duży kubek jogurtu naturalnego lub kefiru (500 g)
4 duże rzodkiewki
3 ogórki zielone
1 ogórek małosolny lub kwaszony
4 jajka
koperek
grzanki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Grzanki najlepiej wykonać samemu. 4 kawałki suchego chleba (polecam pełnoziarnisty, jest lepszy w smaku), pokroić na małe kawałki i włożyć do piekarnika na 5-8 min. Przestudzić. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Wymieszać w salaterce z jogurtem, gdy jest zbyt gęsty można dodać mleka lub zimnej wody. Dodać koperek, doprawić solą i pieprzem, jak ktoś lubi można dodać także parę kropel octu. Podawać z jajkiem i grzankami.

Smacznego!

 

chłodnik

 

chłodnik

chłodnik

14:51, mischief569
Link Dodaj komentarz »

upały! powróciły!

kto się cieszy, ten się cieszy. ja od dwóch dni nie muszę wychodzić z domu, więc tego nie robię, a że nie mieszkam w metalowej puszce, w moim mieszkanku jest całkiem znośnie. Rolety zasłonięte, mieszkanie zacienione, nie odczuwa się tych 26 stopni. A gdy tak od 2 godzin siedzę bez ruchu przy komputerze, ubrana na lato jak należy - w szorty i top, mogę nawet stwierdzić, że jest zimno! Właściwie gdyby nie to, że domownicy umęczeni powracają do domu, i narzekają na te upały nawet bym ich nie zauważyła. Ale co by dobrą siostrą i córką być, ulżę im trochę. dla ochłody - może lody?

Deser lodowy. Właściwie to nie deser, to bomba prawdziwa, aż kipie od niej otężną dawką węglowodanów i kalorii. Yummy. takie właśnie lubimy! Dieta... będzie jutro.

deser lodowy

 

Podawanie przepisu jest właściwie zbędne. Bo skoro to bomba, to można dodawać co się chce, i tak wybuchnie od nadmiaru słodyczy. ;)

Alę podaję. Przepis na 4 porcje (właściwie wyszły 4 duże i 2 małe)

pudełko lodów czekoladowych, u mnie Movenprick (jeśli chodzi o lody nie warto na nich oszczędzać, lody czekoladowe to lody czekoladowe, a nie jakieś tam kakaowe i z pseudo śmietany)
2 batoniki Lion (pokruszone)
sos orzechowo-czekoladowy (udało mi się taki dostać, w smaku przypomina nutellę!)
sos karmelowy (ten znacznie łatwiej dostępny)
śmietana w aerozolu
4 białe michałki i 4 ciemne

Jak podawać, w jakich proporcjach, każdy wie - jak kto lubi. ja lubię i tak i tak. Lubię i tyle.

deser lodowy

poniedziałek, 23 lipca 2012

Dziś prezent urodzinowy, na 33 urodziny 33 pralinki w 3 smakach:

Rafaello

Rerrero Rocher

Trufle

pralinki

 

Uwaga - niesamowicie słodkie - co by słodyczy nigdy w życiu nie zabrakło. Solenizantce z całego serducha wszystkiego najlepszego a wszystkim pozostałym - smacznego! Przepisy zmodernizowane nieco przeze mnie.

1. Pralinki kokosowe - rafaello

przepis na pół porcji - wyszło dużo

50 g migdałów
50 g wafli śmietankowych
100 g cukru
1/4 wody
1 pełna szklanka mleka w proszku
100 g masła
0,5 szkl. wiórek kokosowych + trochę więcej do obtoczenia
 

Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem, ostudzić. Następnie połączyć wraz z roztopionym masłem, pokruszonymi waflami, mlekiem w proszku i wiórkami. Schłodzić w lodówce. Jeżeli kupiliśmy migdały ze skórką, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Następnie wyciągnąć masę z lodówki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, do każdej kulki włożyć migdał, obtoczyć w wiórkach i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Koniec. easy as it is.

rafaello

 

rafaello

 

Pralinki orzechowo - czekoladowe niczym Fererro Rocher (w smaku przypominają też popularne batoniki, jedne z moich ulubionych, Bajeczny i Pierrot)

Przepis również na 0,5 porcji, ale wychodzi trochę mniej niż kokosowych

Składniki:
50 g wafli orzechowych
75 g orzechów laskowych
100 g nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
125 g czekolady mlecznej
 

Wykonanie:

Wafle pokruszyć (najlepiej w malakserze, otrzymujemy wtedy pyłek, bez większych grudek i kawałków). Orzechy włożyć na 5-8 min. do nagrzanego piekarnika, wówczas wydobędziemy z nich wspaniały aromat i łatwiej pozbędziemy się skórki. Takie orzechy najlepiej za pomocą ręczniczka kuchennego, odrzeć ze skórki i skruszyć w malakserze. Garść orzechów odstawić na bok. Wafle, orzechy, nutellę połączyć, w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, dodać trochę stopionego masła. Schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu formować kulki, do każdej włożyć jednego orzecha. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lub tak jak ja, w mikrofalówce. Każdą kulkę namoczyć w czekoladzie. Ponownie schłodzić.

fererro rocher

fererro rocher

 

 

Kule rumowe - tu podaję przepis na całą porcję - ja zrobiłam trochę mniej, ale tak "na oko", więc podam wersje oryginalną.

Składniki:

0,5 kg ciasta (tutaj można szaleć, może być jakiekolwiek ciasto, suche, kilkudniowe, takie które nie wyszło, takie którego nikt już nie chce jeść, lecz musi być suche, bez kremów, galaretek, owoców itp.), jeśli nie mamy możemy zastąpić biszkoptami, herbatnikami
1/4 szkl.mleka
1 łyżka masła
4 łyżki powideł
1/4 słoika nutelli lub kremu czekoladowego
1 kieliszek rumu lub olejku rumowego (u mnie to i to)
ewentualnie (w zależności czy mieliśmy słodkie i ciemne ciasto): 1/4 szkl. kakao i 1/4 szkl. cukru
opcjonalnie: wiórki kokosowe, orzechy laskowe, włoskie, czekolada

 Wykonanie:

Ciasto, ciastka, herbatniki kruszymy w malakserze i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, możemy moderować ilość składników, by uzyskać pożądaną, gęstą i klejącą masę, Masę chłodzimy, żeby lepiej formowało się kulki. Po uformowaniu kulek obtaczać w rozpuszczonej czekoladzie, pozostawić do zastygnięcia. Schłodzić w lodówce.

kule rumowe

 

kule rumowe

 

kule rumowe

 

Łatwiej i taniej kupić gotowe?

eee, nie. Przyjemność przygotowywania, przyjemność dawania. bezcenne!

pralinki

 

piątek, 20 lipca 2012

Skończyły się truskawki, ale to nie koniec letnich owocowych słodkości.

Tym razem owocem wiodącym są jagody. Jagody są idealne jako dodatek do ciast ucieranych, drożdżowych, kruchych, tart, deserów, podawane z bitą śmietaną, lodami, galaretką, itp. Dziś nie jako dodatek a składnik główny sernika niesamowicie jagodowego!

sernik jagodowy

 

Składniki:

spód:
100 g herbatników Petit Beurre
70 g masła
0,5 szkl. płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli

 

Masa serowa:
500 g twarogu
250 ml śmietany 30%
szkl. cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżeczki żelatyny
3 szkl. jagód
 
dodatkowo:
2 galaretki o smaku owoców leśnych
1 szkl. jagód

 

Wykonanie:

Herbatniki i płatki pokruszyć, dodać cukier, sól, stopione masło. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 20 cm. Popiec w piekarniku w temperaturze 180 st. przez ok. 10-15 min. Ostudzić. Przygotować masę serową: ser wymieszać z cukrem, śmietanką, dodać rozbite jagody, połączyć. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szkl. wody, podgrzewać. Przestudzoną dodać do masy. Masę schłodzić ok. 10 min. Następnie, gdy masa lekko stężeje, przełożyć ją na podpieczony spód. Cały czas chłodzić w lodówce. Gdy masa stężeje ozdobić pozostałymi jagodami i zalać galaretką rozpuszczoną w  1,5 szkl. wody. Chłodzić w lodówce.

Jagodowy sernik na zimno - najsmaczniejszy na drugi dzień - wyzwanie dla niecierpliwych!

 

sernik jagodowy

 

sernik jagodowy na zimno

 

sernik jagodowy

czwartek, 19 lipca 2012

Sezon truskawkowy dobiegł końca. Cena 11-12 zł za kg w porównaniu z ubiegłymi latami, gdzie za symboliczną piątkę można było dostać pokaźny koszyczek świeżych truskawek, trochę boli. Ale czego się nie robi dla smaku. Było drogo, ale smacznie. W czerwcu. i pierwszej połowie lipca. Dziś truskawkom mówimy cześć, koniec. kto nie kupił na zapas i nie zamroził ten trąba.

 

truskawki

 

 

Kaszka manna o smaku truskawkowym z musem

kaszka manna truskawkowa z musem truskawkowym

 

 

mus truskawkowy

 

 

koktajl truskawkowy

Tagi: owoce zdrowo
20:22, mischief569
Link Dodaj komentarz »

Mimo iż mamy lato, proponuję sałatkę wiosenną. Nazwę swą zawdzięcza temu, iż jest kolorowa, smaczna, lekka, słowem, idealna na ciepłe dni.sałatka wiosenna

sałatka wiosenna

Składniki:

1 średniej wielkości brokuł ugotowany (gotować ok. 10 min.)
5 dużych rzodkiewek pokrojonych w kostkę
ser feta pokrojony w kostkę
3 jajka pokrojone w ćwiartki
jogurt naturalny wymieszany z sosem ziołowo-czosnkowym do sałatek

 

koniec. banalnie proste. niebanalnie smaczne.

sałatka wiosenna

Lato w pełni, choć pogoda za oknem nie dopisuje. U mnie dziś pada, wieje, miejscami świeci słońce, znowu pada, i przede wszystkim wieje. Mimo to, sezon letni trwa, czuję się więc usprawiedliwiona dodając przepis na typowy letni deser.
Wyglądają jak panna cotta, lecz są z serkiem.
Oczywiście, jak większość rzeczy u mnie są dziełem przypadkowym. O dziwo przy robieniu serowych muffinek zostało sporo sera, coś więc trzeba było z nim zrobić.  Okazało się, że w lodówce są jeszcze truskawki. Tak oto powstała ulepszona wersja panny cotty - serniczki na zimno.

mini serniczki z musem truskawkowym

Składniki na masę serową:
250 g twarogu (u mnie Somlek półtłusty trzykrotnie mielony)
0,5 szkl. cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
100 ml śmietanki 30%
żelatyna
 
Składniki na mus truskawkowy:
truskawki
cukier wg uznania
żelatyna bądź też u mnie żelatyna + galaretka truskawkowa
 
Wykonanie:
Ser i cukier wymieszać, dodać jajko, śmietanę oraz rozpuszczoną w wodzie, lekko przestudzoną żelatynę. włożyć do lodówki na ok. 15 min. 
Truskawki ubić z cukrem, dodać żelatynę, bądź tężejącą galaretkę. schłodzić w lodówce.
Masę serową rozlać do filiżanek, bądź małych salaterek, pozostawić do całkowitego stężenia. Następnie wlać mus truskawkowy. 
całość chłodzić w lodówce min. 3 h. Najlepsze są na drugi dzień. :)

mini serniczki z musem truskawkowym



mini serniczki z musem truskawkowym

 

cześć. dzień dobry. witam.

Wyczytałam gdzieś, że statystycznie słowa "witam" znacznie częściej używają mężczyźni. dlaczego? nie wiem? statystycznie. Dziś nagnę trochę statystyki. Witam serdecznie. Proszę o ciepłe przyjęcie. Chlebem i solą? Tradycyjnie? niekoniecznie. Nie samym chlebem człowiek żyje. nie do końca będzie tradycyjnie. Będzie kreatywnie, będzie coś z niczego, będzie smacznie, będzie słodko, będzie zdrowo, będzie tanio. Będzie dobrze. Dobrze będzie.

Zapraszam!

Na potwierdzenie moich słów, coś z niczego. naprawdę.

Nie lubię gdy w kuchni coś się marnuje, bardzo tego nie lubię.

sucharki z ciasta pierogowegoLubię bardzo robić czystki w lodówce, wychodzą z tego prawdziwe wspaniałości.

Często też, gdy piekę ciasto, okazuje się, że jest go za dużo, nie zmieści się do blachy, zabraknie nadzienia. słowem, nie ma co z nim zrobić. czyżby?

ciasto na pierogi ma to do siebie, że gdy jest surowe, nie smakuje, nadzienie z serka, wręcz przeciwnie. dlatego, dziwnym cudem, nadzienia zawsze okazuje się być za mało. ;)

 co z tym ciastem.  rozwałkowuję na stolnicy, kroję w najróżniejsze wzory, mogą to być trójkąty, prostokąty, kwadraciki, smaruję miękkim masłem i tym co akurat jest pod ręką.

płatki pszenne, owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, mak, sól, kminek, inne przyprawy do smaku.

wersja na słodko: zamiast soli cukier, może być cukier waniliowy, brązowy, cynamon, suszone owoce, bakalie.

wkładam do piekarnika, piekę ok. 15 min, do ładnego zrumienienia.

domowe sucharki, paluszki, smacznie, tanio, zdrowo.

sucharki z ciasta pierogowego

dla  niecierpliwych, przepis na ciasto pierogowe, z którego można takie cudo otrzymać, będzie wkrótce. jako smakoszka pierogów i innych mącznych dań, gwarantuję, będzie.

16:52, mischief569
Link Dodaj komentarz »
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS