and more...
wtorek, 28 sierpnia 2012

Być może to już ostatni wpis w tym roku. robię sobie 5-ciomiesięczną przerwę. Niestety będziecie musieli obejść się smakiem, albo śledzić inne blogi, do czego zachęcam.

Dziś przepis na ciasteczka owsiane.

Znów pozwolę sobie na odrobinę prywaty. a co! Najlepsze na świecie ciastka owiane dla najlepszego na świecie Piotrka, wiernego fana moich słodkości. bo wszystkie ciastka dobre są, a wszystkie Piotrki to fajne chłopaki! :)

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

Przepis:

Składniki:

200 g margaryny
1 jajko
1 szkl. mąki
0,5 szkl. białego cukru
0,5 szkl. brązowego cukru
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2,5 szkl. płatków owsianych

dodatkowo: pokrojona w kostkę czekolada mleczna, biała, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, suszone owoce... itp., co dusza zapragnie.

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i pozostałe przesiane składniki, następnie czekoladę i inne dodatki. Formować w kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczyć. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, w dużych od siebie odstępach, bo ciastka rosną!

Piec ok. 15-20 min.

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

Niech Wam życie obfitym będzie. smacznego i cześć i czołem.

Dziś przepis na ciasto marchewkowe. Była już dynia, dlatego nie powinno dziwić, że jest i marchewka, jak już wcinać kalorie, to chociaż nie puste. Przepis specjalnie dla Ani - tak na zachętę!

Składniki:

Na ciasto:

2 jajka
200 g brązowego cukru (bądź 100 g białego i 100 g brązowego)
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów włoskich
75 g drobno posiekanego ananasa
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
1 łyżeczka cynamonu, sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa serowa:

250 g serka Mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1/4 szkl. śmietany kremówki
(opcjonalnie żelatyna)

Dodatkowo do dekoracji: uprażone płatki migdałów bądź polewa czekoladowa

Wykonanie:

Ubić jajka, dodać cukier, ubijając powoli dodać olej (wlewać ciągłym cieniutkim strumieniem). Dodać marchewkę, ananas, wiórki, orzechy. Na końcu przesianą mąkę, sodę i proszek. Piec ok. 1 h w temperaturze 150 st. Wymiary formy 24x24 cm.

Masa serowa:  ser, cukier i kremówkę ubić, wyłożyć na ostudzone ciasto. Udekorować dowolnie.

ciasto marchewkowe

Ps. sprawne oko dojrzy na zdjęciu płatki owsiane :) - zgadza się, są. dodałam.

ciasto marchewkowe

piątek, 24 sierpnia 2012

Mój drugi raz z dynią. Pierwszy był bardzo udany, drugi nie może być gorszy ;). Ciasto jeszcze paruje, polewa schnie, za 10 min. będzie można próbować. Co z tego, że lato w pełni, za oknem słońce w zenicie, w kuchni temperatura ok. 28 stopni, a ja piekę ciasto korzenne, w całym domu pachnie piernikiem. Ciasto z kategorii tych "zimowych, rozgrzewających", ale ja piekę je latem, ale kto by czekał z czymś TAKIM do zimy!

Ciasto korzenne z dynią (z małymi 'niezauważalnymi' dodatkami - moja inwencja twórcza)

ciasto korzenne z dynią

 

Przepis:

Składniki:

2 jajka
0,5 szkl. oleju
1 szkl. cukru
0,5 szkl. mąki
0,5 szkl. płatków owsianych zmielonych
300 g puree z dyni
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przypraw korzennych
szczypta soli

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubić, dodać olej, następnie dodać dynię i pozostałe składniki, wymieszać. Wlać do foremki od babki, piec ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni.

O co chodzi z tymi "niezauważalnymi składnikami"?

Otóż, ciasto było już gotowe do pieczenia, ale niestety w piekarniku siedziało sobie jeszcze poprzednie. A ,ze z natury jestem dość niecierpliwa (to niestety źle), ale też dość kreatywna (to akurat dobrze), to zaczęłam kombinować. Dodałam do ciasta kakao (bo wydawało mi się zbyt słodkie), kawę (żeby miało bardziej wyrafinowany smak), imbir (patrzeć - dwa słowa wstecz), groszki czekoladowe (bo... były), kolorową posypkę do ciast! (na to akurat nie mam wytłumaczenia).

A że, jak już wspomniałam, zmiany te były "niezauważalne", chciałam dodać coś, co będzie widać, czyli najlepiej polewę. Z rozmachu zrobiłam dwie...

Polewa czekoladowa, tradycyjna, stały bywalec oraz kawowa - mój debiut, wyszła super.

Przepis na polewę czekoladową

1/4 kostki margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
 
Przepis na polewę kawową
 
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, tej bardzo zmielonej
odrobina gorącej wody
 
ciasto korzenne z dynią
 
ciasto korzenne z dynią
 
Aaa, gdyby ktoś szukał smaku dyni w tym cieście - na próżno. czuć wszystko prócz dyni, co nie zmienia faktu, że dynia jest, jest i  nadaje wilgoci, zamiast niej mogłoby być np. więcej oleju, także... dobrze, że jednak jest ta dynia...
 
ciasto korzenne z dynią
 
ciasto korzenne z dynią
 

Dynia, takie znane warzywo (owoc? nie, jednak warzywo) a nigdy go nie jadłam, nigdy nic z niego nie przyrządzałam, nigdy nie miałam kontaktu z dynią.

Czas nadrobić braki, dlatego gdy tylko dorwałam ją w swoje ręce, zrobiłam od razu wszystko! Jedno ciasto już sobie ładnie stygnie, drugie, jeszcze w piekarniku. A na obiad - zupa, krem - tradycyjnie. z dyni - mniej tradycyjnie.

Czas na pierwsze ciasto serowo - dyniowe - niskie, bardzo wilgotne i słodkie.

ciasto serowo- dyniowe

 

Składniki:

180 g serka homogenizowanego
2 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. puree z dyni
1/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


 Wykonanie:

Dynię pokroić na kawałki, zagotować z gorącą wodą, do czasu aż zmięknie, następnie zmiksować, pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać ser i dynię, mieszać, następnie dodać pozostałe sypkie składniki. Przelać do formy (tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem. Piec ok. 60 min. w 180 stopniach.

ciasto serowo- dyniowe

 

ciasto serowo- dyniowe

czwartek, 23 sierpnia 2012

Trochę poszalałam z tymi wpisami dzisiaj, same słodkie rzeczy dodaję. To już ostatni, obiecuję.

Tak jak ostatnio pisałam, że zakopałam topór wojenny z ucieranymi babkami, tak z tym ciastem, również ucieranym, zawsze byłam w dobrej komitywie. Kolejne ciasto z maminego zeszytu. Troszkę zapomniane, bo mało efektowne, pewnie dlatego nigdy nie było ciastem "niedzielnym", raczej "codziennym", cóż... dla nas tym lepiej. ;) Pamiętam, że w sezonie jabłkowym pojawiało się na stole co chwilę, na zmianę z szarlotką. I tak szybko jak się pojawiało... tak szybko znikało.

Składniki:

6 jaj
1 szkl. cukru
1 margaryna
1 szkl. mąki
1 niepełna szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek

Kruszonka:

10 łyżek mąki
8 łyżek cukru
0,5 kostki margaryny stopionej
opcjonalnie cukier waniliowy

Żółtka, cukier i margarynę utrzeć, dodać pianę z białek, mąkę i proszek do pieczenia. Całość ucierać, następnie wyłożyć na blachę. Na to pokrojone jabłka i kruszonka. Piec do zarumienienia ok 45. min w temperaturze 180 st. Ostudzone polać lukrem.

Yummy!

Ciasto ucierane z jabłkami

Tagi: owoce
13:26, mischief569 , Ciasta i desery
Link Dodaj komentarz »

Jakoś nigdy nie byłam fanką babek. Sama nie wiem czemu. Wydawały mi się suche i po jednym nieudanym wypieku już zawsze kojarzyły mi się z zakalcami ;) zupełnie niesłusznie. Znalazłam ostatnio sporo przepisów na babki, które nie tylko zawsze wychodzą, a to do tego są wilgotne, pulchne. Ten przepis jest akurat stary jak świat. Przepis na babkę zebrę, z maminego zeszytu (tam widnieje pod nazwą Tygrysik babka :)

Składniki:

1,5 szkl. cukru
5 jajek
1 szkl. oleju
1 szkl. wody gazowanej lub oranżady
2,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
3-4 łyżki kakao
3 łyżeczki maku

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać pianę z ubitych białek, wlać olej i oranżadę, ucierać, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Nadal ucierać. Masę podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, do drugiej mak, trzecia pozostaje bez zmian. Nakładać do foremki, po 2 łyżki każdej masy na przemian, aż do wyczerpania. (kłaść na środek foremki). Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 st. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową lub lukrem.

Babka zebra

Babka zebra

Babka zebra

Mini serniczki już były, ale nie w tej wersji. Ta wersja jest najlepsza z najlepszych. Jedyne, co może budzić zastrzeżenia to to, że są... mini. ale może to i lepiej...

serniczki z lionem

Składniki:

na spód:

100 g herbatników
0,5 szkl. płatków owsianych (zmiksowanych)
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła

na masę serową:

0,5 kg sera mielonego
150 ml śmietany 30 %
1 szkl. cukru
3 jajka
1 ugotowany budyń waniliowy

dodatkowo:

2-3 batony lion lub inne
 
Przygotowanie:

Składniki na spód wymieszać i wyłożyć na blachę do muffinek (najlepiej do papierowych papilotek). Piec ok. 15 min. W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki szybko wymieszać, nie należy mieszać długo i dokładnie, im mniej powietrza wtłoczymy tym lepiej. Batony pokroić na kawałki, większe kawałki rozłożyć na podpieczony spód, zalać masą serową, a na wierzch posypać mniejsze kawałeczki. Piec  ok. 40 - 45 min. w temp. 180 st.

Najlepsze po schłodzeniuserniczki z lionem.smakują jeszcze lepiej niż wyglądają.

 

środa, 22 sierpnia 2012

orzechowa odmiana brownies. Brownies jeszcze na blogu nie było, ale spokojnie, i na nie przyjdzie pora.

na temat tego ciasta nie ma się co rozpisywać. idealne. i tyle. pod warunkiem, że lubi się orzechy włoskie. ich smak jest tu wyraźnie wyczuwalny. Ci, co nie lubią... wiele tracą!

ciasto z masłem orzechowym

Składniki:

1 szkl. mąki
0,5 szkl. zmiksowanych płatków owsianych
60 g miękkiego masła lub margaryny
2 jajka
szczypta soli
0,5 szkl. masła orzechowego
1 szkl. brązowego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
 

Wykonanie:

Masło, cukier i masło orzechowe miksujemy, aż uzyskamy gładką masę i cukier się rozpuści. Dodajemy jajka i miksujemy nadal, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i płatki. Czekoladę siekamy na kawałeczki, można także dodać posiekane orzechy włoskie. Całość przekładamy do blaszki uprzednio posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 30 min. w  temperaturze 180 st.

Kroimy w kwadraty. Ciasto jest niskie, właśnie takie jakie być powinno... właśnie takie jakie lubimy.

ciasto z masłem orzechowym

 

ciasto z masłem orzechowym

ciasto z masłem orzechowym

sobota, 18 sierpnia 2012

obiadowy ciąg dalszy.

bo cukinia to nie tylko dodatek do lecza. cukinia dobrze sobie radzi sama. w pojedynkę daje radę. a gdy stanowi główny składnik zupy to już w ogóle - palce lizać.

Jako, że nie jestem fanką wodnistych bulionów, proponuję ulepszoną wersję - krem.

zupa krem z cukinii

Składniki:

2 średniej wielkości cukinie
marchewka
seler
pietruszka
1 l bulionu (z kostki rosołowej)

Warzywa pokroić w kostkę i gotować w bulionie, doprawić solą, pieprzem do smaku, dodać koperek. Następnie rozbić blenderem, można odlać trochę wody, będzie bardziej gęsta.

można podawać z grzankami, bagietką lub groszkiem ptysiowym. albo w wersji light - bez dodatków. zupa krem a nie zawiera żadnych zabielaczy, zagęszczaczy, tłuszczu, nic. nic dodać. nic ująć.

zupa krem z cukinii

15:54, mischief569 , Obiady
Link Dodaj komentarz »

Za słodko na tym blogu ostatnio. Dlatego dziś dla odmiany coś nie słodkiego a równie dobrego. Niektórzy zaliczają ją do fast foodów. Ja uważam, że fast foodem nie jest, moja bynajmniej z pewnością nie. Pizza na cienkim spodzie. w dwóch osłonach.

Ps. Mówiłam, że robię? robię. ;)

Składniki na ciasto:

3 szkl. mąki
1 łyżka soli
1 niecała łyżeczka cukru
szczypta słodkiej czerwonej papryki
garść otrębów pszennych lub owsianych
5 dkg drożdży
1 szkl, ciepłej wody
3 łyżki oleju
 
Sos pomidorowy:
4 łyżeczki koncetratu pomidorowego, ocet winegret, woda, oregano, sól, cukier, pieprz.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej i odrobinę cukru. Dodać do pozostałych składników, wymieszać. Zagnieść i pozostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

ciasta jest tak dużo, że spokojnie można podzielić je na dwie porcje. Jedną z nich można zamrozić, ale należy pamiętać, żeby zrobić to zanim ciasto wyrośnie.

Po wyrośnięciu ciasto zbić. ;) wtedy będzie bardzo ciągliwe (takie, jakie powinno być) wałkować na stolnicy, przełożyć na blachę.

Przygotować sos, który jest bazą. W oryginalnych włoskich pizzach używanie ketchupu to istna profanacja.

Jedyną dowolną rzeczą w pizzy jest jej wierzch, wykończenie. Można podawać z czym chcemy, kto, co lubi.

Moja propozycja na wierzch:

suszone pomidory
szynka pokrojona w plastry
ser mozzarella
ser pleśniowy
 
pizza z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 
pizza z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 
 
II wersja - z gyrosem
 
pierś z kurczaka usmażona z przyprawą gyros
żółty ser
 
pizza z gyrosem
 
pizza z gyrosem
 

smacznego!

15:06, mischief569
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS