and more...
¶roda, 06 sierpnia 2014

Więcej niż przek±ska - takie danie to nie tylko owoc, który zaspokoi głód na chwilę. Dzięki siemieniu lnianym, migdałom i suszonym owocom, nasyca nas na dłużej, ponieważ dostarcza nam zdrowych tłuszczy i białek. W poł±czeniu z bananowo jabłkow± bomb± węglowodanow± tworzy idealne ¶niadanie lub deser.

Grillowany banan z jabłkiem, sieminiem lnianym i migdałami

Składniki:

banan
jabłko
2 łyżeczki siemienia lnianego
gar¶ć posiekanych migdałów, orzechów, suszonych moreli
wiórki kokosowe
cynamon
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
 

Przygotowanie:

Banana i jabłko pokroić na cienkie plasterki, polać olejem, posypać cynamonem, wymieszać, tak zamarynowane owoce smażyć na patelni grillowej, do czasu aż się dobrze zrumieni±. Dodać pozostałe składniki.

Smacznego!

Grillowany banan z jabłkiem, sieminiem lnianym i migdałami
Grillowany banan z jabłkiem, sieminiem lnianym i migdałami

Lekkie desery bez piekarnika vol 2 Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Idziemy za ciosem. Ci±g dalszy ekspresowych tanich i zdrowych wypieków. Muszę przyznać, że stałam się już masterem muffinek, wyrobienie ciasta zajmuje mi max. 3 min, razem z  odmierzeniem składników ;d. Pieczenie też jest bardzo szybkie. 20 min. i gotowe. A najlepsze w muffinach jest to, że zawsze wyjd±, nie ma mowy o żadnych zakalcach. Co więcej, wystarczy parę podstawowych składników i już mamy. Oczywi¶cie, można zaszaleć i dodać do standardowego przepisu co nam się podoba, czekoladę, orzechy, owoce, krem, budyń. Można zrobić nawet na wytrawnie, ze szpinakiem, szynk±, serem. W gotowaniu nie ma ograniczeń.

Ostatnio były żytnie, dzi¶ będ± owsiane.

Muffinki owsiano-kokosowe

Muffinki owsiano-kokosowe

Składniki:

50 g m±ki pszennej
50 g m±ki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
50 g m±ki kokosowej
2 jajka
100 g cukru br±zowego (lub ksylitolu)
konfitury morelowej
120 g masła kokosowego
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku
pół szklanki płatków owsianych i wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Wlać do foremek, posypać płatkami owsianymi i wiórkami. Piec w temp. 170 st. przez około 20-25 min.

Muffinki owsiano-kokosowe

pi±tek, 01 sierpnia 2014

Jak już robić co¶ słodkiego, i jak już ma pój¶ć w boki, to żeby chociaż było trochę zdrowe i dostarczało minerałów a nie pustych kalorii. Zdrowe muffinki. Voila.

Zdrowe muffinki brownie

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
100 ml oleju z orzechów włoskich
2 jajka
75 g m±ki żytniej
25 g m±ki kokosowej
50 g m±ki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody
0,5 szkl. cukru (można zast±pić ksylitolem)
100 g konfitury wi¶niowej/truskawkowej/morelowej
 
Przygotowanie:
Czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej, lekko przestudzić, dodać do pozostałych składników, wymieszać, wlać do papilotek, piec w temp. 170 st. przez ok. 20-25 min.

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej
3 łyżki oleju kokosowego
1 czubata łyżeczka cukru pudru
Cało¶ć roztopić - wylać na muffinki
 
Zdrowe muffinki brownie
 
 
Zdrowe muffinki brownie
 
Zdrowe muffinki brownie
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS