and more...
czwartek, 19 lipca 2012
Lato w pełni, choć pogoda za oknem nie dopisuje. U mnie dziś pada, wieje, miejscami świeci słońce, znowu pada, i przede wszystkim wieje. Mimo to, sezon letni trwa, czuję się więc usprawiedliwiona dodając przepis na typowy letni deser.
Wyglądają jak panna cotta, lecz są z serkiem.
Oczywiście, jak większość rzeczy u mnie są dziełem przypadkowym. O dziwo przy robieniu serowych muffinek zostało sporo sera, coś więc trzeba było z nim zrobić.  Okazało się, że w lodówce są jeszcze truskawki. Tak oto powstała ulepszona wersja panny cotty - serniczki na zimno.

mini serniczki z musem truskawkowym

Składniki na masę serową:
250 g twarogu (u mnie Somlek półtłusty trzykrotnie mielony)
0,5 szkl. cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
100 ml śmietanki 30%
żelatyna
 
Składniki na mus truskawkowy:
truskawki
cukier wg uznania
żelatyna bądź też u mnie żelatyna + galaretka truskawkowa
 
Wykonanie:
Ser i cukier wymieszać, dodać jajko, śmietanę oraz rozpuszczoną w wodzie, lekko przestudzoną żelatynę. włożyć do lodówki na ok. 15 min. 
Truskawki ubić z cukrem, dodać żelatynę, bądź tężejącą galaretkę. schłodzić w lodówce.
Masę serową rozlać do filiżanek, bądź małych salaterek, pozostawić do całkowitego stężenia. Następnie wlać mus truskawkowy. 
całość chłodzić w lodówce min. 3 h. Najlepsze są na drugi dzień. :)

mini serniczki z musem truskawkowym



mini serniczki z musem truskawkowym

 

cześć. dzień dobry. witam.

Wyczytałam gdzieś, że statystycznie słowa "witam" znacznie częściej używają mężczyźni. dlaczego? nie wiem? statystycznie. Dziś nagnę trochę statystyki. Witam serdecznie. Proszę o ciepłe przyjęcie. Chlebem i solą? Tradycyjnie? niekoniecznie. Nie samym chlebem człowiek żyje. nie do końca będzie tradycyjnie. Będzie kreatywnie, będzie coś z niczego, będzie smacznie, będzie słodko, będzie zdrowo, będzie tanio. Będzie dobrze. Dobrze będzie.

Zapraszam!

Na potwierdzenie moich słów, coś z niczego. naprawdę.

Nie lubię gdy w kuchni coś się marnuje, bardzo tego nie lubię.

sucharki z ciasta pierogowegoLubię bardzo robić czystki w lodówce, wychodzą z tego prawdziwe wspaniałości.

Często też, gdy piekę ciasto, okazuje się, że jest go za dużo, nie zmieści się do blachy, zabraknie nadzienia. słowem, nie ma co z nim zrobić. czyżby?

ciasto na pierogi ma to do siebie, że gdy jest surowe, nie smakuje, nadzienie z serka, wręcz przeciwnie. dlatego, dziwnym cudem, nadzienia zawsze okazuje się być za mało. ;)

 co z tym ciastem.  rozwałkowuję na stolnicy, kroję w najróżniejsze wzory, mogą to być trójkąty, prostokąty, kwadraciki, smaruję miękkim masłem i tym co akurat jest pod ręką.

płatki pszenne, owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, mak, sól, kminek, inne przyprawy do smaku.

wersja na słodko: zamiast soli cukier, może być cukier waniliowy, brązowy, cynamon, suszone owoce, bakalie.

wkładam do piekarnika, piekę ok. 15 min, do ładnego zrumienienia.

domowe sucharki, paluszki, smacznie, tanio, zdrowo.

sucharki z ciasta pierogowego

dla  niecierpliwych, przepis na ciasto pierogowe, z którego można takie cudo otrzymać, będzie wkrótce. jako smakoszka pierogów i innych mącznych dań, gwarantuję, będzie.

16:52, mischief569
Link Dodaj komentarz »
1 ... 11 , 12
 
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS