and more...
sobota, 05 lipca 2014

Idźmy za ciosem. koktajlowy ciąg dalszy. Tym razem nie zielono, a słodko różowo - słodycz zapewniają świeże truskawki i odrobina stewii, a więc zdrowa słodycz. 0 procent cukru, sto procent zadowolenia.

Koktajl truskawkowo-kokosowy

Składniki:

300 g truskawek
1 szkl. mleka kokosowego (ja zrobiłam własne!)
stewia (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować... - i już! koniec. Nikt się brakiem czasu nie wymiga.

Koktajl truskawkowo-kokosowy

Dania dobre dla skóry

W gorące dni nie ma nic lepszego od szejków, soków, koktajli. Ale zamiast kupować gotowce naszpikowane cukrem i barwnikami lepiej zrobić pożywny koktajl samemu. Witaminowa bomba smaku. Skóra i figura nam podziękują.

Jaglany koktajl z mlekiem sojowym, siemieniem lnianym i owocami!

Jaglany koktajl z mlekiem sojowym, siemieniem lnianym i owocami

Składniki:

pół banana
pół kiwi
pół jabłka
1/4 szkl. kaszy jaglanej
2 łyżeczki siemienia lnianego
szklanka mleka sojowego
garść orzechów arachidowych
łyżka pestek słonecznika

Przygotowanie:

Kaszę sparzyć gorącą wodą, następnie gotować przez ok. 15-20 min. w podwójnej ilości wody (1/2 szkl.). Następnie po przestudzeniu zmiksować z owocami i mlekiem, dodać siemię lniane, słonecznik i skruszone orzechy - wymieszać i podawać od razu.

Jaglany koktajl z mlekiem sojowym, siemieniem lnianym i owocami

Jaglany koktajl z mlekiem sojowym, siemieniem lnianym i owocami

Dania dobre dla skóry

Letnie Orzeźwienie 2014

piątek, 04 lipca 2014

Dziś pyszny deser owocowy. Maliny to jedne z najlepszych sezonowych owoców (i zarazem też najmniej kalorycznych ;)). Dlatego warto przymknąć oko na kalorie z mąki, masła i cukru. Grunt, że są maliny :)

Crumble malinowe pod bezową pianką

Składniki (na 4 porcje)

15 łyżek mąki
10 łyżek cukru brązowego
pół łyżeczki cukru waniliowego
100 g masła
200 g malin
2 białka


wykonanie:

Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką, ugnieść rękami małe grudki kruszonki, wyłożyć do naczynia (żaroodpornego), na to wyłożyć maliny. Ubić białka z 2 łyżkami cukru i wyłożyć na maliny. Całość zapiekać w temp. 150 st. przez ok. 20 min.

 
Crumble malinowe pod bezową pianką
 
Crumble malinowe pod bezową pianką
wtorek, 01 lipca 2014

What is on the Internet, stays on the Internet...

Taka prawda na dziś.

Zdecydowałam się na powrót. Ale najpierw, dlaczego mnie nie było. Po pierwsze - brak czasu, po drugie - brak zainteresowania blogiem (niestety, zdarza się), po trzecie - brak zadowolenia z tego co na blogu - wyjaśniam o co cho... nadal piekę, gotuję, tworzę, i nawet nieskromnie rzeknę, że jest to wszystko coraz lepsze, ale moja lustrzanka cały czas prosi się o nowy obiektyw, żeby mogła ładniej uchwycić to co na talerzu, bo na razie jest jak jest... a ja jestem perfekcjonistką i chciałabym naj. I wreszcie po czwarte - brak odzewu, mało odwiedzających, komentujących, a wiec brak motywacji. Ale, jak napisałam powyżej, w sieci nic nie ginie, dlatego może nie dziś, nie jutro ktoś tu zajrzy przypadkiem, a może wcale nie przypadkiem...

Dlatego właśnie zdecydowałam się na taki spektakularny powrót (po rocznej przerwie!), dla tego właśnie przypadkowego gościa. Bo nic tak nie trafia do serca człowieka jak przez żołądek (tak mówią, nie? :))

Co będzie na blogu - na pewno będzie inaczej, co było przez rok -  mnóstwo kulinarnych doświadczeń, dietetyczne wzloty i upadki, o wzlotach będzie mowa, z upadków wyszłam mądrzejsza, więc wiedzą się podzielę. Będzie zdrowo! czasami bezglutenowo, głównie beznabiałowo, bezcukrowo. Ale bez przesady, będzie też czas na comfort food, co by brzuchom i głowom dogodzić, bo ta klasyczna ochota na "coś słodkiego" to wołanie mózgu - tego co zakodowane w głowie, nie żołądka. Dokarmimy też i mózg, by nami mądrze kierował.

Ok, to tytułem wstępu, przywitania. Dwa lata temu- jak ktoś śledził, było przywitanie chlebem i solą, dziś, zacznijmy od czegoś miłego, swojskiego, dobrze się kojarzącego - DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ każdy lubi, prawda? ;)

Drożdżówki z kruszonką

 

Drożdżówki z kruszonką

Przepis:

składniki:

0,5 kg mąki (u mnie 1/3 mąki - żytniej)
0,25 dag drożdży
1 szkl. mleka
0,25 kostki masła
10 łyżek cukru
3 jajka

Kruszonka:

pół kostki masła
10 łyżek mąki
7 łyżek cukru

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodać trochę cukru. Zostawić do rozpuszczenia i wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, jajka oraz rozpuszczone masło, na koniec wlać drożdże. Ciasto dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1h. Następnie formować drożdżówki - można dodać nadzienia ( ja do niektórych dodałam nutelli, a spokojnie można się bez niej obejść. Najważniejsza i tak jest kruszonka, bez niej nie ma dobrej drożdżówki! Robi się ją śmiesznie łatwo - masło musi być miękkie - dodajemy do niego mąkę i cukier, i łyżką, bądź najlepiej ręką, ugniatamy w grudki i posypujemy drożdżówki.

Piec w temp. 150 st. przez około 15-20 min, uważać, by nie przypalić spodów :)

Podawać z lukrem.

Smacznego i do usłyszenia niedługo!

 

W drodze na wakacje

wtorek, 18 czerwca 2013

Przygotujcie się na atak koktajlowy. Ostatnio u mnie często i gęsto. Bo gdyby nie koktajle pewnie wszamałabym czekoladę, a tak to mam i słodko i zdrowo.

Tyle się czyta o koktajlach warzywnych, że te najlepsze. I choć soki warzywne piję, owszem, od czasu do czasu, to jednak nie rozkoszuję się każdym łykiem, raczej sobie intensywnie w myślach powtarzam "ale dobre, ale dobre!" i czasami udaje mi się w to uwierzyć ;). W tym przypadku postanowiłam się nie męczyć, zrobiłam koktajl truskawkowy, od którego sprytnie nawrzucałam trochę warzyw. Efekt piorunujący. Koktajl kipie zdrowiem, naszpikowany warzywnymi witaminami,  a warzyw nie czuć. Amazing.

Koktajl truskawkowy z zakamuflowanymi warzywami

Składniki:

0,5 kg truskawek
trochę mrożonego szpinaku (trudno powiedzieć ile to trochę, ja miałam taki w kostkach, więc dałam 3)
kilka dużych liści sałaty
ogórek zielony
1 duża marchewka
1 banan
mleko, woda wg uznania

Przygotowanie:

Marchew, ogórka zetrzeć na tarce, sałatę porwać na kawałki, banana rozdusić, wszystko razem dodać do blendera i zmiksować. W zależności czy ma być bardziej "soczkowate" dodać trochę wody lub mleka, oraz słodzidła jakby komuś było za mdłe, ja dałam ksylitolu (moje nowe odkrycie, rewelacyjny! lepszy od stewii).

Koktajl truskawkowy z zakamuflowanymi warzywami

Smacznego, miłej nauki, miłej pracy. miłego leniuchowania nie życzę, bo takim tego nie trzeba, kto się leni, temu już miło, Ludzie pracy i nauki, trzymajcie się!

16:17, mischief569
Link Dodaj komentarz »
sobota, 15 czerwca 2013

Dawno mnie nie było. Sesja, licencjat - nic nowego. Ale spokojnie, nowe zdjęcia są, bo w końcu w międzyczasie coś tam jadłam, hmm... właściwie sporo jadłam. Ale nie będę tu publicznie spowiadać się ze swojego obżarstwa (człowiek się uczy, jeść musi, szkoda tylko, że nie było to zdrowe jedzenie...). A jednak udało mi się parę razy przygotować coś zdrowego, dlatego proszę, idźcie w ślad.

Koktaj ananasowy

Składniki:
połowa świeżego ananasa
1 banan
1 marchewka
3/4 szkl. mleka orzechowego
4 daktyle
 
Przygotowanie:
Ananasa pokroić na kawałki, daktyle też banana rozgnieść, a marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko razem do blendera. Dodać mleko i gotowe. Ozdobić kilkoma migdałami.
Koktaj ananasowy
Z daktylami jest słoooodkie jak miód!

Letnie Orzeźwienie 2014 Dania dobre dla skóry

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Dziś przepis oryginalny, nie dlatego, że ciekawie przyrządzony (tak naprawdę poziom trudności  przygotowania tego deseru równa się trudności zagotowania wody na herbatę ;p), ale dlatego, że z niecodziennych składników, a właściwie składnika. Zamiennik mleka krowiego? Kozie? Sojowe? Kokosowe? Pudło. Orzechowe! Tak jest! wyborne mleczko z orzechów laskowych. Póki co, zaszalałam i kupiłam litr mleka za 15 zł, i był to pierwszy i ostatni raz... ponieważ mam zamiar robić je sama. Choćby nie wiem jak zarzekali się producenci, że naturalne, bez konserwantów, ja swoje wiem. Dlatego niebawem możecie się spodziewać przepisu na mleko orzechowe (przypominam, że migdałowe już było na blogu. Orzechowe jednak wydaje się być bardziej aromatyczne). Póki co, przepis prosty ekspresowy na deser mleczno-ryżowo -orzechowy.

Błyskawiczny ryż na mleku orzechowym

Składniki:

nieco ponad 1/3 szkl. płatków ryżowych
1 szkl. mleka orzechowego
cukier do smaku

Przygotowanie:

Płatki zalać mlekiem i gotować ok. 5-7 min. Cały czas mieszając. Płatki ryżowe to alternatywa dla leniuchów, dla których 20 min. gotowania ryżu to wieczność.

ps. ten różowawy kolor mleka to nie efekt żadnej graficznej obróbki zdjęcia, a autentyczny kolor. całkiem ciekawy.

sobota, 08 czerwca 2013

Takie babeczki z nadzieniem dobrze imitującym sernik. Zero nabiału a smakują wyśmienicie!

Przepis zupełnie wymyślony, tak by sprostał tym na diecie" bezglutenowej, wegetariańskiej. Jak zwykle wykorzystałam kaszę jaglaną. Ostatnio nie jem nic więcej :P

A więc proszę bardzo. Oto efekty, całkiem przyjemne.

Cupcakes z kremem jaglano-truskawkowym

Składniki:

Cupcakes:

2 jajka
2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1/3 szlk. oleju
1/3 szkl. cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem jaglany:

1/2 kg truskawek
6 łyżek kaszy jaglanej
2 szkl. wody
1 i 1/ 2 szkl. mleka sojowego
pół opakowania budyniu waniliowego
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Cupcakes: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej (wlewać powoli). Przełożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 40 min.

Krem: Kaszę przepłukać gorącą wodą. Następnie gotować w 2 szkl. wody, przez ok. 25 min. Truskawki rozbić dodać cukier. Gotową kaszę dodać do truskawek i blendować dalej. Następnie zagotować szklankę mleka sojowego, a w pozostałej ilości mleka rozpuścić budyń. Do gotującego mleka wlać budyń i mieszać energicznie, by nie powstały grudki. Budyń schłodzić, następnie połączyć z masą jaglano-truskawkową. Dobrze wymieszać. Przygotować żelatynę (2 łyżeczki rozpuścić w ok. 70 ml gorącej wody). Wlać do masy, wymieszać, chłodzić w lodówce przez kilkanaście min. Gdy masa stężeje, można przyozdabiać nią cupcakes. Ja dodatkowo posypałam moje kruszonymi płatkami kukurydzianymi z miodem. No po prostu cud miód!

Cupcakes z kremem jaglano-truskawkowym

piątek, 07 czerwca 2013

Zamiast owsianki jest jaglanka. Kasza jaglana, niestety jeszcze mało znana jest jedną z najszlachetniejszych kasz, przede wszystkim najzdrowszych. Jako jedyna (poza gryczaną) ma odczyn zasadowy, więc nie zakwasza organizmu, poza tym nie zawiera glutenu i jest mało kaloryczna, a w dodatku bardzo smaczna, zwłaszcza na słodko. Dlatego osoby na diecie, którym słodycze śnią się po nocach, mogą sobie spokojnie taką kaszę jaglaną na słodko z owocami zaserwować na śniadanie. Idealnie zaspokaja głód, także ten słodyczowy ;)

Marchewkowa jaglanka na słodko

Składniki:

6 łyżek kaszy jaglanej
2 jabłka
3 marchewki
300 ml wody
100 ml soku z ananasa
100 ml soku z pomarańczy
połówka grejpfruta
garść migdałów, orzechów laskowych, ziaren słonecznika, ziaren sezamu
2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy gorącą przegotowaną wodą. Następnie gotujemy w 300 ml wody.

W tym czasie obieramy owoce i trzemy na tarce. Migdały, orzechy, ziarna słonecznika i sezamu prażymy na patelni. Po ok. 15 min. dodajemy do kaszy sok z ananasa i pomarańczy. Gotujemy jeszcze 10 min. Na samym końcu dodajemy owoce, posypujemy cynamonem i imbirem. Mieszamy i podajemy razem z podprażonymi migdałami, orzechami i ziarnami.

Marchewkowa jaglanka na słodko

Gotowe - podany przepis jest dla  2 osób.

Dania dobre dla skóry

czwartek, 06 czerwca 2013

Bułka z siemienia lnianego.

Były już placuszki z siemienia lnianego, teraz będą bułki i to nie takie całkiem zwykłe, bo nie dość, że bez mąki to jeszcze gotowe w 3 minuty. Potrzeba tak naprawdę tylko 3 składników (jajka, siemienia lnianego i proszku do pieczenia) oraz jednego istotnego sprzętu - mikrofalówki.

Bułka z siemienia lnianego w 3 minuty!

Podaję składniki na jedną bułkę, warto mieć w domu gdy najdzie nas głód.

Składniki na jedną bułkę:

3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
odrobina soli
trochę sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika
 

Przygotowanie:

Jajko rozbełtać z siemieniem, dodać proszek do pieczenie i sól. Następnie ziarna, najlepiej podprażone wcześniej na patelni. Wymieszać, wlać do naczynia (u  mnie szeroka szklanka) i wstawić do mikrofalówki na 3 min. Ustawić najwyższą moc.

 

Wyciągnąć, schłodzić, przekroić, zajadać!

Bułka z siemienia lnianego w 3 minuty!

Bułka z siemienia lnianego w 3 minuty!

Dania dobre dla skóry

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS