and more...
wtorek, 04 czerwca 2013

Dziś kuchnia arabska. mmm...

Falafel, czyli po prostu wegetariański arabski kotlet. Robi się go z ciecierzycy i jest pyszny. Niewtajemniczeni próbujący falafela z dużą dozą prawdopodobieństwa nie zauważą różnicy między zwykłym mielonym a mielonym z ciecierzycy. Wiem, bo przetestowałam.

Falafel

 

Składniki:

200 g ciecierzycy
1 łyżka kaszy kukurydzianej
0,5 cebuli
koperek
pietruszka
kolendra
sól, pieprz
kumin
kurkuma

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy podwójną ilością zimnej wody i moczymy przez całą noc, ok. 12 h.

Kolejny krok to blendowanie. Ciecierzycę z kaszą kukurydzianą razem z posiekaną na drobno cebulą i natką pietruszki blendujemy. Dodajemy przyprawy, po niecałej łyżeczce z każdej. Formujemy w małe kuleczki, lekko spłaszczamy i smażymy na oleju. Można obtoczyć w sezamie i w takiej panierce smażyć. Gdy kotleciki są zbyt maziste i nie chcą się formować, dodać więcej kaszy.

Falafel

I proszę jak można zdrowo i wege i dobrze zjeść!

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Póki jeszcze sezon szparagowy trwa. Sałatka ze szparagów z nutą słodyczy - zawsze spoko. I jest to słodycz zupełnie naturalna, bo w postaci suszonej żurawiny.

Sałatka szparagowo-żurawinowa

Składniki:

1 mały pęczek białych  szparagów
1 ogórek kwaszony
1 ogórek zielony
pół główki sałaty
2-3 łyżki suszonej żurawiny z zalewy
5 suszonych pomidorów również z zalewy
oliwa z oliwek
koperek

Przygotowanie:

Szparagi obrać, ugotować, pokroić na kawałki. Żurawinę i pomidory odsączyć z zalewy, pomidory pokroić w cienkie paski, następnie pokroić ogórki. Schłodzone szparagi podawać razem z pozostałymi warzywami i poszarpaną sałatą skropioną oliwą z oliwek. Całość posypać koperkiem.

Sałatka szparagowo-żurawinowa

Lekka, zdrowa sałatka. zero makaronu, ryżu, majonezu i ketchupu.

dla mnie bomba!

piątek, 31 maja 2013

Kto raz spróbuje domowego chleba na zakwasie, nie będzie więcej chciał tego kupnego pszennego naszpikowanego spulchniaczami. Chleb na zakwasie, zwłaszcza żytni, jest ciężki, zbity ale wcale nie suchy, bardzo wilgotny, no i taki pyszny. A że robiony samemu, wiemy co dodajemy i przede wszystkim możemy dodać co chcemy, począwszy od ziaren, pestek, a na suszonych owocach czy orzechach skończywszy.

Żytni chleb na zakwasie

Składniki:
 3 szklanki mąki żytniej
1 szkl. zakwasu żytniego
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
garść ziaren słonecznika i pestek dyni

Przygotowanie:

Jeśli zaczynamy od zera i nie mamy zakwasu to musimy go 3 dni wcześniej przygotować.

Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej, 100 ml wody mineralnej (50 ml gazowanej, 50 ml niegazowanej), 1 łyżka mleka. Taką miksturę mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Naprawdę ciepłe - może to być kaloryfer.  Kilka razy dziennie mieszamy, stale uzupełniając wodą oraz mąką, tak by zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.

Po trzech dniach zakwas powinien być gotowy.

Przygotowanie chleba: mąkę wymieszać z solą, dodać zakwas, miód oraz pestki. Całość dobrze wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 h. Następnie ciasto przełożyć do keksówki. Na wierzch można sypnąć trochę pestek. Piec ok. 1 h w temperaturze 180 st. Pod koniec pieczenia, posmarować chleb wodą, by skorupka była błyszcząca. Przestudzić. i jeść! Najlepszy z samym masłem.

Żytni chleb na zakwasie

Dania dobre dla skóry

Środek nocy, a ja myślę o jedzeniu. norma...

Wymyślony kiedyś w naprędce z braku laku, a właściwie z nadmiaru... ryżu preparowanego. Normalnie kupiłabym kajmak i zrobiła szyszki, ale że wtedy miałam dzień zdrowego jedzenia powstał taki sobie niepozorny a pyszny deser. Może być też śniadanie, choć ryż preparowany jest taki leciutki, że prawie wcale nie zasyca, głód szybko wraca. Ale na deser, czemu nie.

Ryż preparowany z mlekiem sojowym

Składniki:

pół szklanki ryżu preparowanego
100 ml mleka sojowego
2 łyżeczki płatków jaglanych
garść płatków migdałowych
pół banana
 

Przygotowanie:

Banana pokroić w plasterki, wyłożyć na dno szklanki, dodać ryż, zalać zimnym mlekiem (z ciepłego natychmiast zrobi się papka) dodać płatki i migdały i jeść raz dwa, bo szybko mięknie, chyba, że komuś właśnie o to chodzi. ;)

 
Ryż preparowany z mlekiem sojowym i bananem
czwartek, 30 maja 2013

Szybki przegląd zdjęć i na co natrafiam - jabłkowe crumble z orzechową kruszonką. Pamiętam jak dziś, upalne zeszłoroczne lato, dogorywające jabłka i niesamowita ochota na słodkie. Pomysł zrodził się raz dwa, 10 min. przygotowania, 20 min. oczekiwania i deser gotowy. Tylko chyba nie do końca trafiony, Bo zamiast ochłodzić się czymś słodkim, prawie poparzyłam sobie język gorącymi jabłkami :p. Ale na takie dzisiejsze popołudnie, ciepłe, choć nie gorące - jak znalazł.

Jabłkowe crumble z orzechowo-owsianą kruszonką

Przepis:

Składniki:

2 jabłka
10 łyżek mąki
8 łyżek cukru brązowego
3 łyżki płatków owianych
garść posiekanych orzechów
125 g masła

Jabłka kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy, dodajemy do mąki, cukru, mieszamy, następnie dosypujemy płatki i orzechy. Kruszonkę ugniatamy, najlepiej palcami. Część kruszonki umieszczamy na dnie naczynia, następnie wykładamy jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min.

Jabłkowe crumble z orzechowo-owsianą kruszonką

Jabłkowe crumble z orzechowo-owsianą kruszonką

Ps. Zrobiłam taką samą wersję jeszcze z truskawkami, równie dobra.

Idealna propozycja śniadaniowa. Podaję wieczorem, bo może właśnie kogoś zainspiruje i wstanie pół godziny wcześniej żeby sobie taką przygotować. Bo naprawdę warto. Co tu dużo mówić. Jedna rada - nie zabierać się od razu za gotowanie kaszy i przygotowanie owoców, bo nim się kasza ugotuje - połowa owoców może niechybnie zniknąć, wiem z doświadczenia.

Kasza gryczana na słodko

Składniki:

pół torebki kaszy gryczanej
1 gruszka
1 jabłko
1 banan
1 nektarynka
garść migdałów
łyżka sezamu
2 łyżki wiórków kokosowych
olej kokosowy
cynamon

Przygotowanie:

Kaszę gotować ok. 30 min. w ilości wody 2:1. W tym czasie owoce pokroić w kostkę i smażyć na patelni (roztopiwszy wcześniej 1 łyżkę oleju kokosowego). Owoce skropić obficie cynamonem i posypać wiórkami, smażyć niedługo, cały czas mieszając. Gotową kaszę wymieszać z owocami, dodać sezam i migdały i gotowe.

Kasza gryczana na słodko

 

 

 

Dania dobre dla skóry

środa, 29 maja 2013

Siemię lniane zamiast mąki. Bardzo proszę. Siemię lniane ma tyle właściwości zdrowotnych, że nawet nie chce mi się  pisać. ;p odsyłam do źródeł. a co do mąki - to również polecam poczytać o tym jak to ten 'biały proszek' jest szkodliwy. Zdaję sobie sprawę, że na blogu na poły cukierniczym takie oszczerstwa w kierunku mąki są nie na miejscu, ale pieczenie pieczeniem, słodkości słodkościami, białą mąkę powinno się ograniczać, a jeśli można ją zastąpić, to już w ogóle super!

Dlatego taka nowa wersja naleśników. Enjoy. Niech Wam brzuchy zdrowiem puchną.

Placuszki z siemieniem lnianym

 

składniki:

4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 jajko
1 banan, miękki
łyżka syropu z agawy (lub miodu, syrop zdrowszy)
w razie konieczności więcej siemienia lub otrębów
olej kokosowy
 

Jajko roztrzepać z syropem z agawy, dodać siemię lniane i rozgniecionego banana. Smażyć krótko na patelni (na oleju kokosowym). Podawać z owocami lub kleksem gęstego jogurtu lub śmietany.

Placuszki z siemieniem lnianym

Dania dobre dla skóry

Dania dobre dla skóry

wtorek, 21 maja 2013

Co robi człowiek, który ma licencjata na karku i milion egzaminów do zdania, gotuje, robi zdjęcia i dodaje je na bloga. uzależnienie ewidentne. Żeby nie było że marnotrawię czas, skracam tego posta do minimum. Dodaję przepis i zdjęcie i kończę.

Kasza gryczana z grillowanym kurczakiem i warzywami

Składniki:

1 torebka kaszy gryczanej
Suszone pomidory
Pieczarki
Kapary
250 g piersi z kurczaka
łuskany słonecznik i pestki dyni
szpinak
papryka
przyprawy
 
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotować wg przepisu na opakowaniu, ok. 30 min. W  tym samym czasie na patelni grillowej podsmażyć kurczaka, przyprawić, najlepiej przyprawą do gyrosa (zawsze smaczna, albo typową do grilla). Pieczarki pokrojone w kostkę podgotowujemy i dusimy. Następnie dodajemy szpinak, pokrojone suszone pomidory i kapary, łączymy z kurczakiem i kaszą. Podajemy z podprażonymi pestkami słonecznika i dyni.
piątek, 17 maja 2013

Tak sobie właśnie przeglądam stare zdjęcia, dobrych rzeczy zrobionych kiedyś tam. Niepublikowane z racji słabej jakości zdjęcia. Ale gdy widzę taki pyszny serniczek to aż chcę się podzielić. Proszę. Tradycyjny sernik. Plus kleks bitej śmietany, domowej (widać, że domowa bo słabo ubita ;))

Sernik tradycyjny

Składnki:

Kruchy spód:

400 g mąki
200 g masła
1/3 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:

1 kg zmielonego sera
5 jajek
1 i 1/4 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki roztopionego masła
1 budyń w proszku

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść.  Podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce.

Przygotować masę serową. Ser zmielić 2 lub 3 krotnie. Następnie utrzeć z cukrem, dodać budyń, żółtka oraz stopione masło. Białka ubić na sztywną pianę i na końcu delikatnie połączyć z resztą masy.

Na blaszce rozłożyć jedną część ciasta. Na to masę serową i na wierzch pozostałą startą na tarce część ciasta. Piec w 180 stopniach przez około 1 h.

Słodkich snów.

Taki dobry deser. Zero czekolady. Zero laktozy. Zero tłuszczów trans. Zero białego cukru. Zero wyrzutów sumienia.

Ryż na mleku kokosowym z owocami

Składniki:

pół szklanki białego ryżu
3/4 szkl. mleka kokosowego
1/3 szkl. wody
truskawki, banany, inne owoce
+ opcjonalnie migdały 
pół łyżeczki stewii (zdrowszy zamiennik cukru, jak ktoś woli cukier - dać ilość potrojoną, stewia jest znacznie bardziej słodka, a przy tym ma 0 kcal!)
 

Przygotowanie:

Ryż gotować przez 20 min. Mieszać co jakiś czas by nie zaczął przywierać do garnka, można podlać wodą. Podawać  z owocami.

miłego piątku.

 

 

 

 

 

Dania dobre dla skóry

Tagi: kokos owoce
20:03, mischief569 , dietetycznie
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS