and more...

Ciasta i desery

piątek, 26 września 2014

O tym, że jestem wielką fanką kaszy jaglanej mówiłam już dawno. Mogłabym ją jeść cały czas, nigdy mi się nie nudzi. Nie dość, że jem ją codziennie rano na śniadanie, dodaję do obiadów w wersji wytrawnej to jeszcze robię z niej desery. Lenistwo? Oszczędność? Nie. Po prostu miłość do kaszy!

Moje ulubione ciasto + moja ulubiona kasza. Brownie jaglane.

Brownie jaglane

Brownie jaglane

Składniki:

1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
3 jajka
1/2 szkl. kakao
3 łyżki powideł
1 banan
1/3 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki
dodatkowo: 1 gorzka czekolada
łyżka oleju kokosowego
 
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać kakao, olej, powidła, rozgniecionego banana i mąkę. Następnie, dodać ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną. Blendować. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. przez około 35 min. Po wystudzeniu polać polewą z roztopionej gorzkiej czekolady i łyżki oleju kokosowego.
Ciasto celowo nie ma proszku do pieczenia, bo ma być niskie i zakalcowate - w końcu do brownie.
 
Brownie jaglane
niedziela, 14 września 2014

Ciastka oreo choć takie niepozorne cieszą się dużą popularnością. Ich popularność tkwi w mlecznym nadzieniu, kakaowym spodzie, dobrej reklamie? Nie ma w nich nic takiego co sprawia, że są wyjątkowe i nie można ich zrobić samemu (czyt. podrobić :P). W przeciwieństwie do coca-coli, której smaku podrobić się nie da, ciastka oreo można spokojnie przyrządzić samemu w domu. Może nie uda się uzyskać takiego zgrabnego kształtu, może konsystencja nie ta, ale za to ile uciechy przy własnoręcznym pieczeniu ciastek!

Domowe oreo

Składniki:

100 g masła
1,5 szkl. mąki
0,75 szkl. kakao
0,75 szkl. cukru pudru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody
1 łyżeczka cukru waniliowego
mała szczypta soli

Krem:

100 g masła
1,5 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
 

Przepis:

Jajko ubić z cukrem i masłem, dodać przesiane sypkie składniki i ugnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce na pół godziny. Następnie rozwałkować i wykrawać ciastka. Piec ok. 10 min. w temp. 170 st.

Przygotować krem: Miękkie masło ubić z cukrem. Przełożyć na wystudzone ciastko, przykryć kolejnym i gotowe.

Domowe oreo

 

 

Domowe oreo

 

Tagi: Oreo
00:57, mischief569 , Ciasta i desery
Link Komentarze (1) »
sobota, 13 września 2014

Znowu długo mnie nie było. Biję się w pierś.  Nie będę pisać dlaczego, bo nie ma konkretnej przyczyny, po prostu zrobiłam sobie przerwę od bloga - wersja oficjalna. Wersja nieoficjalna - nie chciało mi się :p. Ale, dobra, liczy się, że w końcu coś dodam. Tradycyjnie po tak długiej przerwie, żeby ponownie wkupić się w łaski, nie na kwaśno, nie na ostro, a na słodko. Tort z sezonowych jeszcze owoców - porzeczek, można uznać, że to takie klasyczne ciemne brownie, ale bez czekolady i kakao. Za to, z dietetycznym karobem.

Karobowy tort porzeczkowy

Składniki:

2 jajka
150 g masła
2 łyżki karobu
pół słoika dżemu porzeczkowego
150 g mąki
0,5 szkl. cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody

Krem:

200 g porzeczki
0,25 g cukru pudru
0,5 opakowania budyniu śmietankowego
1,5 szkl. mleka
 
Polewa:
0,75 g masła
3 łyżki karobu
3 łyżki cukru pudru
 
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać roztopione masło (lekko przestudzone), następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dżem. Wymieszać, wlać do tortownicy, piec ok. 35 -40 min. w temp. 180 st.
Porzeczkę ubić robotem razem z cukrem pudrem. Mleko zagotować, część mleka odlać i rozpuścić w nim budyń, następnie dolać do gotującego się mleka, mieszać energicznie, przestudzić. Schłodzone połączyć z porzeczkami.
Ciasto przekroić na 2 blaty, przesmarować kremem porzeczkowym. Przygotować polewę roztapiając masło i mieszając z cukrem i karobem.
Aa, zapomniałam dodać, część porzeczek zostawić do dekoracji wierzchu ciasta.
 
Karobowy tort porzeczkowy
 
Karobowy tort porzeczkowy

 

 

 

 

poniedziałek, 28 lipca 2014

Ciasto może nie do końca pasujące na tę porę roku, bo jakby nie było makowiec to typowo zimowy smakołyk. Zamiast sezonowych owoców zawiera raczej te suszone. Ale przeglądając zdjęcia wszystkich moich wypieków, ciągle na niego trafiam. Nie mogę czekać do zimy, by z moim makowcem wpasować się w świąteczny klimat. Łamię zasady i dodaję makowca latem. To tak jak serwować karpia zamiast kiełbasek z grilla. ;p Nieważne. Ważne, że przepis zupełnie wyjątkowy. Zupełnie mój. BEZGLUTENOWY, bezmączny!

Makowiec bezglutenowy

Makowiec bezglutenowy

Składniki:

300 g masy makowej
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
0,75 szkl. płatków gryczanych
0,5 szkl. śmietany
pokrojone suszone śliwki, morele, rodzynki
posiekane migdały, orzechy włoskie
2 białka
4 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Ja masę makową zawsze robię swoją, ale można też dać kupną. Kaszę ugotować, dodać mak, śmietanę, ubić białka, powoli dodawać je do masy, następnie dodać pozostałe składniki. Być może się okazać, że trzeba będzie dodać czegoś więcej lub mniej. Rzadko mam do czynienia z kupnymi masami, więc nie wiem jak to będzie wyglądać. Masa nie może być za płynna, ale zbita też nie może być. Wlać do formy i piec w temp. 180 st. przez ok. 35-40 min.

Makowiec bezglutenowy

Makowiec bezglutenowy

niedziela, 27 lipca 2014

Dziś danie, typu comfort food. Nazywane tak, bo jest tak dobre, że przynosi ukojenie. Można sobie czymś takim poprawić nastrój, ale jednocześnie mieć wyrzuty sumienia, że się zjadło. Bo to ani super zdrowe ani super dietetyczne. Ale przynajmniej nie chemiczne, bo domowe. Polecam, gdy człowiek wygłodzony już dietami. Może sobie pozwolić na coś takiego  małego słodkiego. A żeby zabić wyrzuty sumienia nie jeść jako przekąski, tylko np. jak ja, na obiad. Pyszne naleśniki z owocami, serkiem i galaretkami (taki bonus :))

Kolorowe naleśniki z galaretkami i owocami

Składniki:

0,75 szkl. mleka
0,5 szkl. wody
1 szkl. mąki
1 jajko
3 łyżki cukru
 

dodatkowo:

serek homogenizowany
brzoskwinie
banan
galaretki w cukrze
bita śmietana

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dodać do miski, dobrze wymieszać bądź ubić mikserem. Smażyć na rozgrzanej patelni beztłuszczowej do naleśników cienkie placki. Dodać serek homogenizowany, Przełożyć serkiem, pokrojonymi owocami, galaretkami, przyozdobić bitą śmietaną i ... nie przejmować się kaloriami!

Kolorowe naleśniki z galaretkami i owocami

Kolorowe naleśniki z galaretkami i owocami

 

 

 

niedziela, 06 lipca 2014

Czekoladowe ciasto z kokosowego mleka w proszku - czyli co mamy? Mamy czekoladę, kokos i mleko, tyle że trochę oszukane, bo roślinne. Wielbiciele bloków czekoladowych o mocnym mlecznym smaku mogą poczuć się zawiedzeni, choć nie powinni. Bo intensywny smak mleczny zastępuje nam smak kokosowy. Równie pyszny. Co najważniejsze ciasto jest idealne dla alergików, zwłaszcza tych którzy nie trawią laktozy oraz dla wegan.

Kto śledził mojego bloga, zobaczy, że takie ciasto już było. Owszem. Bo to moje ulubione

Czekoladowe ciasto z kokosowego mleka w proszku - bez laktozy!

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki (u mnie - 250 g pszennej, 100 g żytniej)
5 żółtek
250 g margaryny
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

200 g margaryny
150 g kokosowego mleka w proszku
3 łyżki wody
200 g cukru (mleko kokosowe już samo w sobie ma słodki smak, więc można dać mniej)
3 łyżki kakao

Wykonanie:

Ciasto: żółtka ubić z cukrem, dodać miękkie masło, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na blaszkę i piec w temp. 180 st. przez ok. 20 min. Następnie ostudzić i tak samo upiec drugą część ciasta.

Masa: Masło rozpuścić, dodać wodę, cukier, kakao, na koniec mleko w proszku - zdjąć z gazu i mieszać intensywnie żeby nie było grudek, czasami używam do tego miksera. Gotową masę wylać na upieczony kruchy blat, przykryć drugim blatem. Odstawić na kilka godzin, żeby masa stężała (rzadko przestrzegam tego punktu :P)

Czekoladowe ciasto z kokosowego mleka w proszku - bez laktozy!
 
Czekoladowe ciasto z kokosowego mleka w proszku - bez laktozy!
 
 
 
Czekoladowe ciasto z kokosowego mleka w proszku - bez laktozy!
piątek, 04 lipca 2014

Dziś pyszny deser owocowy. Maliny to jedne z najlepszych sezonowych owoców (i zarazem też najmniej kalorycznych ;)). Dlatego warto przymknąć oko na kalorie z mąki, masła i cukru. Grunt, że są maliny :)

Crumble malinowe pod bezową pianką

Składniki (na 4 porcje)

15 łyżek mąki
10 łyżek cukru brązowego
pół łyżeczki cukru waniliowego
100 g masła
200 g malin
2 białka


wykonanie:

Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką, ugnieść rękami małe grudki kruszonki, wyłożyć do naczynia (żaroodpornego), na to wyłożyć maliny. Ubić białka z 2 łyżkami cukru i wyłożyć na maliny. Całość zapiekać w temp. 150 st. przez ok. 20 min.

 
Crumble malinowe pod bezową pianką
 
Crumble malinowe pod bezową pianką
poniedziałek, 10 czerwca 2013

Dziś przepis oryginalny, nie dlatego, że ciekawie przyrządzony (tak naprawdę poziom trudności  przygotowania tego deseru równa się trudności zagotowania wody na herbatę ;p), ale dlatego, że z niecodziennych składników, a właściwie składnika. Zamiennik mleka krowiego? Kozie? Sojowe? Kokosowe? Pudło. Orzechowe! Tak jest! wyborne mleczko z orzechów laskowych. Póki co, zaszalałam i kupiłam litr mleka za 15 zł, i był to pierwszy i ostatni raz... ponieważ mam zamiar robić je sama. Choćby nie wiem jak zarzekali się producenci, że naturalne, bez konserwantów, ja swoje wiem. Dlatego niebawem możecie się spodziewać przepisu na mleko orzechowe (przypominam, że migdałowe już było na blogu. Orzechowe jednak wydaje się być bardziej aromatyczne). Póki co, przepis prosty ekspresowy na deser mleczno-ryżowo -orzechowy.

Błyskawiczny ryż na mleku orzechowym

Składniki:

nieco ponad 1/3 szkl. płatków ryżowych
1 szkl. mleka orzechowego
cukier do smaku

Przygotowanie:

Płatki zalać mlekiem i gotować ok. 5-7 min. Cały czas mieszając. Płatki ryżowe to alternatywa dla leniuchów, dla których 20 min. gotowania ryżu to wieczność.

ps. ten różowawy kolor mleka to nie efekt żadnej graficznej obróbki zdjęcia, a autentyczny kolor. całkiem ciekawy.

sobota, 08 czerwca 2013

Takie babeczki z nadzieniem dobrze imitującym sernik. Zero nabiału a smakują wyśmienicie!

Przepis zupełnie wymyślony, tak by sprostał tym na diecie" bezglutenowej, wegetariańskiej. Jak zwykle wykorzystałam kaszę jaglaną. Ostatnio nie jem nic więcej :P

A więc proszę bardzo. Oto efekty, całkiem przyjemne.

Cupcakes z kremem jaglano-truskawkowym

Składniki:

Cupcakes:

2 jajka
2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1/3 szlk. oleju
1/3 szkl. cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem jaglany:

1/2 kg truskawek
6 łyżek kaszy jaglanej
2 szkl. wody
1 i 1/ 2 szkl. mleka sojowego
pół opakowania budyniu waniliowego
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Cupcakes: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej (wlewać powoli). Przełożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 40 min.

Krem: Kaszę przepłukać gorącą wodą. Następnie gotować w 2 szkl. wody, przez ok. 25 min. Truskawki rozbić dodać cukier. Gotową kaszę dodać do truskawek i blendować dalej. Następnie zagotować szklankę mleka sojowego, a w pozostałej ilości mleka rozpuścić budyń. Do gotującego mleka wlać budyń i mieszać energicznie, by nie powstały grudki. Budyń schłodzić, następnie połączyć z masą jaglano-truskawkową. Dobrze wymieszać. Przygotować żelatynę (2 łyżeczki rozpuścić w ok. 70 ml gorącej wody). Wlać do masy, wymieszać, chłodzić w lodówce przez kilkanaście min. Gdy masa stężeje, można przyozdabiać nią cupcakes. Ja dodatkowo posypałam moje kruszonymi płatkami kukurydzianymi z miodem. No po prostu cud miód!

Cupcakes z kremem jaglano-truskawkowym

czwartek, 30 maja 2013

Szybki przegląd zdjęć i na co natrafiam - jabłkowe crumble z orzechową kruszonką. Pamiętam jak dziś, upalne zeszłoroczne lato, dogorywające jabłka i niesamowita ochota na słodkie. Pomysł zrodził się raz dwa, 10 min. przygotowania, 20 min. oczekiwania i deser gotowy. Tylko chyba nie do końca trafiony, Bo zamiast ochłodzić się czymś słodkim, prawie poparzyłam sobie język gorącymi jabłkami :p. Ale na takie dzisiejsze popołudnie, ciepłe, choć nie gorące - jak znalazł.

Jabłkowe crumble z orzechowo-owsianą kruszonką

Przepis:

Składniki:

2 jabłka
10 łyżek mąki
8 łyżek cukru brązowego
3 łyżki płatków owianych
garść posiekanych orzechów
125 g masła

Jabłka kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy, dodajemy do mąki, cukru, mieszamy, następnie dosypujemy płatki i orzechy. Kruszonkę ugniatamy, najlepiej palcami. Część kruszonki umieszczamy na dnie naczynia, następnie wykładamy jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min.

Jabłkowe crumble z orzechowo-owsianą kruszonką

Jabłkowe crumble z orzechowo-owsianą kruszonką

Ps. Zrobiłam taką samą wersję jeszcze z truskawkami, równie dobra.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS