and more...

Obiady

sobota, 27 września 2014

Sezon dyniowy w pełni, a u mnie nic dyniowego jeszcze nie było, chociaż dynia już od 1,5 tygodnia leży za lodówką. Miałam w planach zupy, koktajle, konfitury i desery, ale jakoś się nie mogłam za nie zabrać.  Zupełnie nie wiem, dlaczego tak zwlekałam, bo to co wyszło z dyni przeszło najśmielsze oczekiwania. Na pierwszy ogień poszła rozgrzewająca aromatyczna zupa dyniowa. Strzał w dziesiątkę.

Zupa z dyni

Składniki:

1 kg dyni
2 ziemniaki
ząbek czosnku
pół cebuli
3/4 szkl. mleka kokosowego
starty imbir
szklanka bulionu z kurczaka
pestki dyni i słonecznika
pietruszka

Przygotowanie:

Dynię obrać, pokroić na kawałki, dodać obrane ziemniaki i gotować przez ok. 25 min. Na patelni zeszklić czosnek i cebulę, dodać bulion. Ugotowaną dynię i ziemniaki zblendować. Dodać do bulionu, dodać mleko kokosowe, starty imbir, dosolić do smaku. Podawać ze świeżą posiekaną pietruszką oraz podprażonymi pestkami dyni i słonecznika.

PS. W końcu coś nie na słodko - ostra zupa, specjalnie dla Karoliny :)

Zupa z dyni

 

Zupa z dyni

Dynia na słodko i słono

wtorek, 04 czerwca 2013

Dziś kuchnia arabska. mmm...

Falafel, czyli po prostu wegetariański arabski kotlet. Robi się go z ciecierzycy i jest pyszny. Niewtajemniczeni próbujący falafela z dużą dozą prawdopodobieństwa nie zauważą różnicy między zwykłym mielonym a mielonym z ciecierzycy. Wiem, bo przetestowałam.

Falafel

 

Składniki:

200 g ciecierzycy
1 łyżka kaszy kukurydzianej
0,5 cebuli
koperek
pietruszka
kolendra
sól, pieprz
kumin
kurkuma

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy podwójną ilością zimnej wody i moczymy przez całą noc, ok. 12 h.

Kolejny krok to blendowanie. Ciecierzycę z kaszą kukurydzianą razem z posiekaną na drobno cebulą i natką pietruszki blendujemy. Dodajemy przyprawy, po niecałej łyżeczce z każdej. Formujemy w małe kuleczki, lekko spłaszczamy i smażymy na oleju. Można obtoczyć w sezamie i w takiej panierce smażyć. Gdy kotleciki są zbyt maziste i nie chcą się formować, dodać więcej kaszy.

Falafel

I proszę jak można zdrowo i wege i dobrze zjeść!

wtorek, 21 maja 2013

Co robi człowiek, który ma licencjata na karku i milion egzaminów do zdania, gotuje, robi zdjęcia i dodaje je na bloga. uzależnienie ewidentne. Żeby nie było że marnotrawię czas, skracam tego posta do minimum. Dodaję przepis i zdjęcie i kończę.

Kasza gryczana z grillowanym kurczakiem i warzywami

Składniki:

1 torebka kaszy gryczanej
Suszone pomidory
Pieczarki
Kapary
250 g piersi z kurczaka
łuskany słonecznik i pestki dyni
szpinak
papryka
przyprawy
 
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotować wg przepisu na opakowaniu, ok. 30 min. W  tym samym czasie na patelni grillowej podsmażyć kurczaka, przyprawić, najlepiej przyprawą do gyrosa (zawsze smaczna, albo typową do grilla). Pieczarki pokrojone w kostkę podgotowujemy i dusimy. Następnie dodajemy szpinak, pokrojone suszone pomidory i kapary, łączymy z kurczakiem i kaszą. Podajemy z podprażonymi pestkami słonecznika i dyni.
niedziela, 05 maja 2013

Dzisiaj szybko, bo choć niedziela to czasu brak. Przepis na ekspresowy obiad (ekspresowy, ale niestety wielogarnkowy...)

Makaron razowy z kurczakiem, szpinakiem i brokułami

Przepis:

makaron razowy (ilość wg uznania)
200 g piersi z kurczaka
szpinak
0,5 brokuła
zielone oliwki
pestki dyni i słonecznika
czosnek, cebula
oliwa z oliwek
pomidory w puszce
przyprawy

Czosnek i cebulkę podsmażyć na patelni (nie podaję ilości, bo każdy lubi inaczej, ja np. bardzo mało, tylko do smaku). Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka,  a następnie szpinak. W międzyczasie ugotować brokuła (ok. 15 min.) i makaron (al dente! tylko taki jest zdrowy, i mniej tuczący ;p) Podprażyć na patelni pestki dyni i słonecznika. Do mięsa dodać pomidory w puszcze, doprawić do smaku, podusić jeszcze chwilę, dodać ugotowanego brokuła, oliwki i podawać razem z makaronem. Na koniec posypać podprażonymi pestkami. Smacznego.

Ps. jednak przesadziłam, aż tak ekspresowy to on nie jest, trochę wysiłku wymaga, no ale dla głodnego nic trudnego!

Ps. 2 dla spragnionych słodyczy - zapowiedź czegoś słodkiego- już niedługo ;)

wtorek, 12 lutego 2013

Trzeba wykorzystać zimę. Bo są takie potrawy, które jada się tylko zimną. Gęsta, rozgrzewa i sycąca zupa z ciecierzycy latem - doesn't sound good. ;) Dlatego póki zimno, zupa z ciecierzycy-mmm...

Zupa krem z ciecierzycy

Przepis:

2 szklanki namoczonej uprzednio ciecierzycy
2 marchewki
pietruszka
natka pietruszki
sól, pieprz
o,5 l bulionu warzywnego
1 szkl. soku pomidorowego

Ciecierzycę namoczyć na ok. 12 godzin (lub użyć gotowej z puszki), następnie gotować ok. pół godziny w bulionie razem z pokrojonymi w kostkę marchewką i pietruszką. Połowę bulionu odlać, a do reszty dodać sok pomidorowy. Zagotować i zblendować. Przyozdobić pietruszką, można dodać curry lub imbiru.

Tagi: zdrowo
17:16, mischief569 , Obiady
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 lutego 2013

Pyszny, pożywny, przede wszystkim małokaloryczny i zdrowy obiad. Smażenie na patelni grillowej nie wymaga używania tłuszczu, w ogóle nie dodajemy tłuszczu, a mimo to mięso nie przywiera,  a ładnie się rumieni. Patelnia grillowa !

Grillowana pierś z kurczaka

Przygotowanie:

dla dwóch osób

2 piersi z kurczaka nasączone w oliwie z oliwek i przyprawione (sól, pieprz, oregano, tymianek, czerwona papryczka może być też przyprawa do kurczaka lub gyrosa)
Sałatka:
pomidory koktajlowe,
papryka czerwona i żółta
ogórek
jogurt naturalny
przyprawa do sałatek

Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi, ok. 8 min z każdej strony. Podawać z zdrową sałatką warzywną. Zestaw warzyw może być zupełnie dowolny.

Grillowana pierś z kurczaka

Ach, zapomniałam dodać, że mięso jest kruche, rozpływające się w ustach. no ale to chyba oczywiste.. :d

Tagi: zdrowo
13:15, mischief569 , Obiady
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 sierpnia 2012

obiadowy ciąg dalszy.

bo cukinia to nie tylko dodatek do lecza. cukinia dobrze sobie radzi sama. w pojedynkę daje radę. a gdy stanowi główny składnik zupy to już w ogóle - palce lizać.

Jako, że nie jestem fanką wodnistych bulionów, proponuję ulepszoną wersję - krem.

zupa krem z cukinii

Składniki:

2 średniej wielkości cukinie
marchewka
seler
pietruszka
1 l bulionu (z kostki rosołowej)

Warzywa pokroić w kostkę i gotować w bulionie, doprawić solą, pieprzem do smaku, dodać koperek. Następnie rozbić blenderem, można odlać trochę wody, będzie bardziej gęsta.

można podawać z grzankami, bagietką lub groszkiem ptysiowym. albo w wersji light - bez dodatków. zupa krem a nie zawiera żadnych zabielaczy, zagęszczaczy, tłuszczu, nic. nic dodać. nic ująć.

zupa krem z cukinii

15:54, mischief569 , Obiady
Link Dodaj komentarz »
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS