and more...

masła roślinne

poniedziałek, 15 września 2014

Dużo osób nie trawi laktozy, dlatego nie może pić mleka krowiego. Na szczęście, ostatnio można znaleźć mleka bez laktozy w supermarketach, nawet tanich dyskontach. Niestety, są jeszcze tysiące osób, które z innych powodów nie piją mleka - np. weganie. Najpopularniejszym mlekiem roślinnym jest cały czas sojowe, są też migdałowe, kokosowe, ryżowe, orzechowe, ale i ... owsiane.

Osobiście, nie jestem nim zafascynowana, a to dlatego, że jego konsystencja jest taka nie do końca mleczna, jest bardzo gęste. Smak ma za to bardzo dobry. :)

Domowe mleko owsiane

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych górskich
2,5 szklanki wody przegotowanej, nie gorącej

Przygotowanie:

Płatki zalać wodą, ostawić na 12 h. Blendować, zblendowaną masę przepuścić przez gazę i odsączyć. Powinno wypływać czyste mleczko roślinne. Można dolać wody, żeby rozrzedzić.

Domowe mleko owsiane

czwartek, 18 kwietnia 2013

Kremów/maseł/smarowideł ciąg dalszy - połączenie chałwy i nutelli - tak to możliwe! Co prawda,  w sklepach takiego nie znajdziecie (a może się mylę?:P) jeśli już to za kosmiczną cenę, a u mnie gotowy przepis, odrobina chęci, parę składników i gotowe. Satysfakcja gwarantowana. O smaku wypowiadać się już nie będę. To chyba oczywiste! :)

Kremowa chałwo-nutella

Składniki:

1 szklanka sezamu
3/4 szklanki orzechów laskowych
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
5 łyżek miodu

Przygotowanie:

Sezam i orzechy podprażyć, uwaga na sezam, szybko się przypala! (wtedy chałwa wyjdzie gorzka). W tym samym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Przygotowany sezam i orzechy włożyć do blendera i blendować dobre kilka minut lub kilkanaście, w zależności od możliwości blendera. Dodać miód, roztopioną czekoladę oraz kakao.

Jak prawdziwa chałwa. Iście turecka. Iście królewska.

no i plus wyczuwalny, jedyny w swoim rodzaju posmak nutelli

Polecam.

wtorek, 12 lutego 2013

A na deser - domowa nutella! Z oryginalną trudno konkurować. Czy ta jest tak samo dobra - trudno ocenić. Czy tańsza - zdecydowanie, zdrowsza - tym bardziej! 2:1. Wygrywa. :)

 

Domowa nutella

Przepis (składniki na mały słoiczek, radzę śmiało podwoić)

1 szkl. orzechów laskowych
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka w proszku
szczypta soli
 

Przygotowanie:

Orzechy uprażyć w piekarniku lub na teflonowej beztłuszczowej patelni, zdjąć skórkę, przestudzić i zblendować (jak ktoś woli gładką masę radzę dłużej, u mnie było trochę krócej i były w masie wyczuwalne odrobinki orzechów). Dodać cukier, kakao, mleko w proszku, olej i sól i blendować dalej. W zależności od uzyskanej konsystencji dodać oleju (kiedy jest zbyt gęsta) lub mleka w proszku (gdy za rzadka).

przełożyć do słoiczka, można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie... teoretycznie. praktycznie... niemożliwe ;)

yummy.

 

Domowa nutella
poniedziałek, 11 lutego 2013

Słodkich masełek roślinnych - ciąg dalszy. Tym razem masło orzechowe, inne niż te kupne, bo nie z orzeszków ziemnych, a z laskowych, włoskich, nerkowca i migdałów - wszystkie znacznie bardziej wartościowe niż ziemne.

Masło orzechowe

Przepis:

2 szklanki orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, migdały)
szczypta soli
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Orzechy podprażyć w piekarniku, następnie zmielić w blenderze z dodatkiem soli, miodu i oleju, do czasu uzyskania gładkiej masy.

As easy as ABC. Jedynym wymogiem jest dobry blender, bez niego ani rusz.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

piątek, 08 lutego 2013

Zgodnie z obietnicą - słodkie masła roślinne. Masło migdałowe to nowość, trudno je dostać w zwykłym supermarkecie, ba, trudno je nawet dostać w lepszych delikatesach, ponoć czasami widziane w sklepach z zdrową żywnością. Za to zdeterminowani z pewnością znajdą je w sklepach internetowych, niestety cena zabija - ok. 30 zł za słoik. Dlatego proponuję wersję domową, tańszą i odchudzoną z wszelkich konserwantów i aromatów.

Przepis:

200 g migdałów
4 łyżki miodu
4 łyżki oleju (najlepiej jakiegoś delikatnego, bez intensywnego zapachu, nie oliwa z oliwek)

 

Przygotowanie:

Migdały podprażyć w piekarniku, następnie dodać miód i olej i zmielić blenderem. Trwa to dosyć długo, ponieważ migdały przywierają do ścianek blendera, należy je ściągnąć i blendować dalej do uzyskania jednolitej masy. Przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. Przed podaniem, jakieś pół godziny wcześniej wyciągnąć z lodówki, żeby zmiękło i się nie kruszyło.

 

Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, czego niestety nie oddaje zdjęcie. Widok średni, ale za to smak...!

Masło migdałowe

Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS