and more...

dietetycznie

środa, 06 sierpnia 2014

Więcej niż przekąska - takie danie to nie tylko owoc, który zaspokoi głód na chwilę. Dzięki siemieniu lnianym, migdałom i suszonym owocom, nasyca nas na dłużej, ponieważ dostarcza nam zdrowych tłuszczy i białek. W połączeniu z bananowo jabłkową bombą węglowodanową tworzy idealne śniadanie lub deser.

Grillowany banan z jabłkiem, sieminiem lnianym i migdałami

Składniki:

banan
jabłko
2 łyżeczki siemienia lnianego
garść posiekanych migdałów, orzechów, suszonych moreli
wiórki kokosowe
cynamon
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
 

Przygotowanie:

Banana i jabłko pokroić na cienkie plasterki, polać olejem, posypać cynamonem, wymieszać, tak zamarynowane owoce smażyć na patelni grillowej, do czasu aż się dobrze zrumienią. Dodać pozostałe składniki.

Smacznego!

Grillowany banan z jabłkiem, sieminiem lnianym i migdałami
Grillowany banan z jabłkiem, sieminiem lnianym i migdałami

Lekkie desery bez piekarnika vol 2 Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

środa, 30 lipca 2014

Kasza jaglana to nr 1 wśród kasz, pod każdym względem! No, może czasami wyprzedza ją gryczana, która jest najmniej kaloryczna. Ale za to jaglaną można jeść i na słodko, słono i wytrawnie. Można z niej robić placki, ciasta itp. Ja dziś przedstawiam w wersji turbo - czyli bardzo wzbogaconej, żeby zachęcić tych którzy z jaglaną nie mieli jeszcze do czynienia.

Jaglanka z granolą i owocami

Składniki:

1/4 szkl. kaszy jaglanej
1/2 szkl. wody
granola (najlepiej domowa - bo bez utwardzonych tłuszczów i syropu fruktozowo-glukozowego)
migdały
borówki, brzoskwinie, banany

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną sparzyć gorącą wodą (żeby pozbyć się goryczki) i gotować w wodzie przez ok. 20 min. nie mieszać, dolać wody, żeby się nie przypaliła. Dodać granolę (przepis niebawem), oraz pozostałe składniki, tak naprawdę można dodać wszystko co się chce.

Jaglanka z granolą i owocami

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

wtorek, 29 lipca 2014

Dzisiaj wpis taki bo tęsknię... za polskim jedzeniem. Niech ktoś mi powie, że polska kuchnia jest niezdrowa i tłusta to wyśmieję. Jestem w Hiszpanii i zamiast rozkoszować się delikatnymi sałatkami, pomidorami i gaspacho wcinam (niestety jestem zmuszona - bo tak mnie karmią) frytki, smażone na głębokim oleju, tortillę de patatas, smażoną na jakże równie głębokim oleju, mięso, również tylko i wyłącznie w wersji smażonej, empanadas (nasze pierogi) również smażone! i co więcej, nawet parówki tu podają smażone. o zgrozo. I jakby dodać do tego sztuczny chleb tostowy i ciastka na śniadania - to mamy idealną dietę tuczącą, dla chudasków w sam raz, jak ktoś chce przytyć, to taka dieta idealna. Tyle, że niestety ciągnie za sobą problemy zdrowotne itp. Dlatego jak już wspomniałam, tęsknię za delikatną sałatką, bogatą w witaminy. Na przykład taką:

Zdrowa sałatka z fetą

Składniki:
pomidory
sałata lodowa
ogórek małosolny
oliwki
pomidory suszone
ser feta
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokroić, dodać fetę pokrojone w kostkę. Polać odrobiną oliwy, można dodać z pestkami słonecznika i dyni (ja zawsze tak jadam, na tym zdjęciu akurat nie widać)

Zdrowa sałatka z fetą

Idealne na utratę wagi ;)

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

Tagi: warzywa
22:02, mischief569 , dietetycznie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 07 czerwca 2013

Zamiast owsianki jest jaglanka. Kasza jaglana, niestety jeszcze mało znana jest jedną z najszlachetniejszych kasz, przede wszystkim najzdrowszych. Jako jedyna (poza gryczaną) ma odczyn zasadowy, więc nie zakwasza organizmu, poza tym nie zawiera glutenu i jest mało kaloryczna, a w dodatku bardzo smaczna, zwłaszcza na słodko. Dlatego osoby na diecie, którym słodycze śnią się po nocach, mogą sobie spokojnie taką kaszę jaglaną na słodko z owocami zaserwować na śniadanie. Idealnie zaspokaja głód, także ten słodyczowy ;)

Marchewkowa jaglanka na słodko

Składniki:

6 łyżek kaszy jaglanej
2 jabłka
3 marchewki
300 ml wody
100 ml soku z ananasa
100 ml soku z pomarańczy
połówka grejpfruta
garść migdałów, orzechów laskowych, ziaren słonecznika, ziaren sezamu
2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy gorącą przegotowaną wodą. Następnie gotujemy w 300 ml wody.

W tym czasie obieramy owoce i trzemy na tarce. Migdały, orzechy, ziarna słonecznika i sezamu prażymy na patelni. Po ok. 15 min. dodajemy do kaszy sok z ananasa i pomarańczy. Gotujemy jeszcze 10 min. Na samym końcu dodajemy owoce, posypujemy cynamonem i imbirem. Mieszamy i podajemy razem z podprażonymi migdałami, orzechami i ziarnami.

Marchewkowa jaglanka na słodko

Gotowe - podany przepis jest dla  2 osób.

Dania dobre dla skóry

czwartek, 06 czerwca 2013

Bułka z siemienia lnianego.

Były już placuszki z siemienia lnianego, teraz będą bułki i to nie takie całkiem zwykłe, bo nie dość, że bez mąki to jeszcze gotowe w 3 minuty. Potrzeba tak naprawdę tylko 3 składników (jajka, siemienia lnianego i proszku do pieczenia) oraz jednego istotnego sprzętu - mikrofalówki.

Bułka z siemienia lnianego w 3 minuty!

Podaję składniki na jedną bułkę, warto mieć w domu gdy najdzie nas głód.

Składniki na jedną bułkę:

3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
odrobina soli
trochę sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika
 

Przygotowanie:

Jajko rozbełtać z siemieniem, dodać proszek do pieczenie i sól. Następnie ziarna, najlepiej podprażone wcześniej na patelni. Wymieszać, wlać do naczynia (u  mnie szeroka szklanka) i wstawić do mikrofalówki na 3 min. Ustawić najwyższą moc.

 

Wyciągnąć, schłodzić, przekroić, zajadać!

Bułka z siemienia lnianego w 3 minuty!

Bułka z siemienia lnianego w 3 minuty!

Dania dobre dla skóry

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Póki jeszcze sezon szparagowy trwa. Sałatka ze szparagów z nutą słodyczy - zawsze spoko. I jest to słodycz zupełnie naturalna, bo w postaci suszonej żurawiny.

Sałatka szparagowo-żurawinowa

Składniki:

1 mały pęczek białych  szparagów
1 ogórek kwaszony
1 ogórek zielony
pół główki sałaty
2-3 łyżki suszonej żurawiny z zalewy
5 suszonych pomidorów również z zalewy
oliwa z oliwek
koperek

Przygotowanie:

Szparagi obrać, ugotować, pokroić na kawałki. Żurawinę i pomidory odsączyć z zalewy, pomidory pokroić w cienkie paski, następnie pokroić ogórki. Schłodzone szparagi podawać razem z pozostałymi warzywami i poszarpaną sałatą skropioną oliwą z oliwek. Całość posypać koperkiem.

Sałatka szparagowo-żurawinowa

Lekka, zdrowa sałatka. zero makaronu, ryżu, majonezu i ketchupu.

dla mnie bomba!

piątek, 31 maja 2013

Kto raz spróbuje domowego chleba na zakwasie, nie będzie więcej chciał tego kupnego pszennego naszpikowanego spulchniaczami. Chleb na zakwasie, zwłaszcza żytni, jest ciężki, zbity ale wcale nie suchy, bardzo wilgotny, no i taki pyszny. A że robiony samemu, wiemy co dodajemy i przede wszystkim możemy dodać co chcemy, począwszy od ziaren, pestek, a na suszonych owocach czy orzechach skończywszy.

Żytni chleb na zakwasie

Składniki:
 3 szklanki mąki żytniej
1 szkl. zakwasu żytniego
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
garść ziaren słonecznika i pestek dyni

Przygotowanie:

Jeśli zaczynamy od zera i nie mamy zakwasu to musimy go 3 dni wcześniej przygotować.

Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej, 100 ml wody mineralnej (50 ml gazowanej, 50 ml niegazowanej), 1 łyżka mleka. Taką miksturę mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Naprawdę ciepłe - może to być kaloryfer.  Kilka razy dziennie mieszamy, stale uzupełniając wodą oraz mąką, tak by zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.

Po trzech dniach zakwas powinien być gotowy.

Przygotowanie chleba: mąkę wymieszać z solą, dodać zakwas, miód oraz pestki. Całość dobrze wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 h. Następnie ciasto przełożyć do keksówki. Na wierzch można sypnąć trochę pestek. Piec ok. 1 h w temperaturze 180 st. Pod koniec pieczenia, posmarować chleb wodą, by skorupka była błyszcząca. Przestudzić. i jeść! Najlepszy z samym masłem.

Żytni chleb na zakwasie

Dania dobre dla skóry

Środek nocy, a ja myślę o jedzeniu. norma...

Wymyślony kiedyś w naprędce z braku laku, a właściwie z nadmiaru... ryżu preparowanego. Normalnie kupiłabym kajmak i zrobiła szyszki, ale że wtedy miałam dzień zdrowego jedzenia powstał taki sobie niepozorny a pyszny deser. Może być też śniadanie, choć ryż preparowany jest taki leciutki, że prawie wcale nie zasyca, głód szybko wraca. Ale na deser, czemu nie.

Ryż preparowany z mlekiem sojowym

Składniki:

pół szklanki ryżu preparowanego
100 ml mleka sojowego
2 łyżeczki płatków jaglanych
garść płatków migdałowych
pół banana
 

Przygotowanie:

Banana pokroić w plasterki, wyłożyć na dno szklanki, dodać ryż, zalać zimnym mlekiem (z ciepłego natychmiast zrobi się papka) dodać płatki i migdały i jeść raz dwa, bo szybko mięknie, chyba, że komuś właśnie o to chodzi. ;)

 
Ryż preparowany z mlekiem sojowym i bananem
czwartek, 30 maja 2013

Idealna propozycja śniadaniowa. Podaję wieczorem, bo może właśnie kogoś zainspiruje i wstanie pół godziny wcześniej żeby sobie taką przygotować. Bo naprawdę warto. Co tu dużo mówić. Jedna rada - nie zabierać się od razu za gotowanie kaszy i przygotowanie owoców, bo nim się kasza ugotuje - połowa owoców może niechybnie zniknąć, wiem z doświadczenia.

Kasza gryczana na słodko

Składniki:

pół torebki kaszy gryczanej
1 gruszka
1 jabłko
1 banan
1 nektarynka
garść migdałów
łyżka sezamu
2 łyżki wiórków kokosowych
olej kokosowy
cynamon

Przygotowanie:

Kaszę gotować ok. 30 min. w ilości wody 2:1. W tym czasie owoce pokroić w kostkę i smażyć na patelni (roztopiwszy wcześniej 1 łyżkę oleju kokosowego). Owoce skropić obficie cynamonem i posypać wiórkami, smażyć niedługo, cały czas mieszając. Gotową kaszę wymieszać z owocami, dodać sezam i migdały i gotowe.

Kasza gryczana na słodko

 

 

 

Dania dobre dla skóry

środa, 29 maja 2013

Siemię lniane zamiast mąki. Bardzo proszę. Siemię lniane ma tyle właściwości zdrowotnych, że nawet nie chce mi się  pisać. ;p odsyłam do źródeł. a co do mąki - to również polecam poczytać o tym jak to ten 'biały proszek' jest szkodliwy. Zdaję sobie sprawę, że na blogu na poły cukierniczym takie oszczerstwa w kierunku mąki są nie na miejscu, ale pieczenie pieczeniem, słodkości słodkościami, białą mąkę powinno się ograniczać, a jeśli można ją zastąpić, to już w ogóle super!

Dlatego taka nowa wersja naleśników. Enjoy. Niech Wam brzuchy zdrowiem puchną.

Placuszki z siemieniem lnianym

 

składniki:

4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 jajko
1 banan, miękki
łyżka syropu z agawy (lub miodu, syrop zdrowszy)
w razie konieczności więcej siemienia lub otrębów
olej kokosowy
 

Jajko roztrzepać z syropem z agawy, dodać siemię lniane i rozgniecionego banana. Smażyć krótko na patelni (na oleju kokosowym). Podawać z owocami lub kleksem gęstego jogurtu lub śmietany.

Placuszki z siemieniem lnianym

Dania dobre dla skóry

Dania dobre dla skóry

 
1 , 2
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS