and more...

muffinki

¶roda, 17 wrze¶nia 2014

Dzisiejsze muffinki powstały z przypadku. Miał być budyń, zapragnęło mi się czekoladowego budyniu, a że w domu nie było, to stwierdziłam, że zrobię sama, niestety w domu również nie było m±czki ziemniaczanej ani skrobi kukurydzianej, o czym nie wiedziałam. W efekcie, budyń z mleka, kakao, stevii, karobu i odrobiny m±ki pszennej, wyszedł po prostu za rzadki (choć bardzo smaczny). A że ja lubię tylko budynie gęste, takie że jak zanurzysz łyżeczkę, to będzie stała ;), to stwierdziłam, że zamiast je¶ć co¶, co nie sprawia mi aż tak dużej przyjemno¶ci, lepiej zrobić co¶ lepszego z tego "budyniu". W ten oto sposób powstały muffinki. Przepis podaję poniżej. Pamiętajcie, robienie muffinek z budyniu to na pewno nie jest tradycyjna metoda na muffinki, ale jak już kiedy¶ powiedziałam, muffiny to tak wdzięczny wypiek, że nie ma opcji, żeby nie wyszły!

 Muffinki z budyniem i jagodami goi

 

Muffinki z budyniem i jagodami goi

Muffinki z budyniem i jagodami goi

Składniki:

szklanka budyniu czekoladowego (nie podaję mojego przepisu, może być kupny grunt, żeby nie był gęsty)
łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki płatków owsianych
3 pastylki stevii
1 jajko
2 łyżki cukru
0,75 szklanki m±ki żytniej
3 łyżki dżemu truskawkowego
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka kako
1 łyżka karobu
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
 

Przygotowanie:

Jajko ubić z cukrem, dodać budyń, olej, dżem oraz pozostałe sypkie składniki. Wymieszać, przełożyć do foremek silikonowych, lub tradycyjnych, posypać jagodami goi. Piec ok. 20 min. w 175 st.

Uwaga, z  podanego przepisu nie wychodzi wiele, ale jak na taki nieplanowany wypiek to i tak nieĽle, u mnie - 3 duuże muffiny i jedna mała skromniutka :)

To na wierzchu, to nie ziarenka kawy, a wła¶nie jagody goi, po upieczeniu :)

Muffinki z budyniem i jagodami goi

Muffinki z budyniem i jagodami goi

Jagody goji - jedz to co najlepsze

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Idziemy za ciosem. Ci±g dalszy ekspresowych tanich i zdrowych wypieków. Muszę przyznać, że stałam się już masterem muffinek, wyrobienie ciasta zajmuje mi max. 3 min, razem z  odmierzeniem składników ;d. Pieczenie też jest bardzo szybkie. 20 min. i gotowe. A najlepsze w muffinach jest to, że zawsze wyjd±, nie ma mowy o żadnych zakalcach. Co więcej, wystarczy parę podstawowych składników i już mamy. Oczywi¶cie, można zaszaleć i dodać do standardowego przepisu co nam się podoba, czekoladę, orzechy, owoce, krem, budyń. Można zrobić nawet na wytrawnie, ze szpinakiem, szynk±, serem. W gotowaniu nie ma ograniczeń.

Ostatnio były żytnie, dzi¶ będ± owsiane.

Muffinki owsiano-kokosowe

Muffinki owsiano-kokosowe

Składniki:

50 g m±ki pszennej
50 g m±ki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
50 g m±ki kokosowej
2 jajka
100 g cukru br±zowego (lub ksylitolu)
konfitury morelowej
120 g masła kokosowego
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku
pół szklanki płatków owsianych i wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Wlać do foremek, posypać płatkami owsianymi i wiórkami. Piec w temp. 170 st. przez około 20-25 min.

Muffinki owsiano-kokosowe

pi±tek, 01 sierpnia 2014

Jak już robić co¶ słodkiego, i jak już ma pój¶ć w boki, to żeby chociaż było trochę zdrowe i dostarczało minerałów a nie pustych kalorii. Zdrowe muffinki. Voila.

Zdrowe muffinki brownie

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
100 ml oleju z orzechów włoskich
2 jajka
75 g m±ki żytniej
25 g m±ki kokosowej
50 g m±ki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody
0,5 szkl. cukru (można zast±pić ksylitolem)
100 g konfitury wi¶niowej/truskawkowej/morelowej
 
Przygotowanie:
Czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej, lekko przestudzić, dodać do pozostałych składników, wymieszać, wlać do papilotek, piec w temp. 170 st. przez ok. 20-25 min.

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej
3 łyżki oleju kokosowego
1 czubata łyżeczka cukru pudru
Cało¶ć roztopić - wylać na muffinki
 
Zdrowe muffinki brownie
 
 
Zdrowe muffinki brownie
 
Zdrowe muffinki brownie
Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Skopiuj CSS